Predsjednik Suda BiH

Goran Maunaga
Predsjednik Suda BiH

Kakve su to visoke državne funkcije, kakve su to osobe koje su na tim funkcijama i kakva je, generalno, država u kojoj ti funkcioneri i u rijetkim javnim istupima žestoko zaobilaze istinu?

Iz posljednjeg takvog javnog iznošenja stava predsjednika Suda BiH Medyide Kreso da se zaključiti da ona, najblaže rečeno, nije ni izdaleka zaslužila poziciju na kojoj je.

Doduše, kada je BiH u pitanju, onda je sve drugačije nego u svim normalnim zemljama, pa i ovo. Zato, moguće je, Kreso i njeno ponašanje tačno odgovaraju podneblju, situaciji, "duhu" i zemlji u kojoj se sve to dešava.

Ipak, nikada nije na odmet spomenuti te, po svjetskim kriterijumima, ekstreme, čuda koja do kraja nisu uspjeli da objasne ni ovdašnji velikani pisane riječi.

Kreso je, naime, hladno ustvrdila da "entitetska tužilaštva kriju podatke o predmetima krivičnih djela ratnog zločina", iako ta tužilaštva tvrde da su sve u vezi sa tim predmetima odavno ustupili.

To je i razlog, kaže ona, "zašto do sada nije formirana jedinstvena baza podataka Tužilaštva BiH kako to nalaže Strategija za rad na predmetima ratnih zločina".

Zato se, dodaje ona, "pored paralelizma u vođenju istrage srpskog i bh. tužilaštva, vode istovremene i paralelne istrage u predmetima ratnih zločina na entitetskom i na nivou BiH". Za iste ljude i za iste ratne događaje, kaže Kreso.

Potpuno bi bilo nejasno i zašto se Kreso uopšte, kao predsjednik Suda BiH, odjednom tako zalaže i miješa u rad tužilaštava u BiH, da sličan istup nije imala i početkom ove godine.

Naime, ona je još u januaru, odmah nakon što je bijeljinsko Okružno tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Nasera Orića, osumnjičenog za ratne zločine, izjavila da bi "trebalo obustaviti sve istrage o ratnim zločinima koje su pokrenute na entitetskom nivou".

Tu stvari postaju jasnije. Zalaganjem za Orića, Medyida Kreso zanemarila je i činjenicu da su svi predmeti koje rade entitetska tužilaštva prethodno bili na ocjeni u Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo BiH ne samo da je upoznato sa tim predmetima, već ih je ono upravo i vratilo entitetskim tužilaštvima.

Zapanjuje to smišljeno "nepoznavanje" materije koje je pokazala Kreso. Istovremeno, zastrašujuće je to što predmeti o ratnim zločinima nad Srbima koje je Haški tribunal proslijedio bh. pravosudnim institucijama i dalje stoje u fiokama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana