Predsjedavanje

Vedrana Kulaga Simić

BiH je po mnogo čemu specifična zemlja u kojoj se uvijek nešto pokušava, a malo šta dovede do kraja. Tako su godinama unazad uspostavljani dobrosusjedski odnosi sa zemljama iz okruženja, ali s vremena na vrijeme, nažalost, našao bi se neko ko bi svojim potezima "zaledio" sve dobro do tada urađeno.

Da se razumijemo, određene nesuglasice i problemi uvijek mogu da se pojave, ali na njih ne bi trebalo da se reaguje "na prvu" jer je u većini slučajeva ovakva reakcija, ma od koga dolazila, kontraproduktivna.

Ovako bi mogli da zaokružimo vođenje BiH iz Predsjedništva pod kormilom hrvatskog i bošnjačkog člana.

Umjesto da učine sve da ispeglaju odnose, kako u zemlji, tako i sa komšijama, ovaj dvojac učinio je sve da ih još više pokvari.

Kako ne treba da se ponašaju članovi Predsjedništva BiH i predsjedavajući ovog tijela pokazao je Bakir Izetbegović, kada je otvoreno kazao novom predsjedniku Srbije šta misli o njemu, njegovim stavovima i izjavama koje je iznio u javnost.

Miješao se u unutrašnje odnose ne samo Srbije, već i Crne Gore, a ovaj dio BiH teško da će zaboraviti njegovo obraćanje u Generalnoj skupštini UN sa pozdravom "Esselamu alejkum".

Zar je ovako nešto potrebno BiH? Zar Sarajevo mora da svojata BiH i ignoriše Banjaluku i Mostar? I to ko zna po koji put. 

Izetbegović je pokazao ko je i šta i koliko mu malo treba da nesmotreno počne da uništava nešto što se godinama gradi i pokušava postaviti na čvrste temelje, a svima bi trebalo da bude jasno, a ponajprije njemu samom, da ovako ne bi smio da se ponaša. Barem dok govori u ime institucije koju dijeli sa još dva člana.

Da je majstor u narušavanju odnosa i kod nas i šire, pokazao je i Željko Komšić kada je zaustavio potpisivanje protokola o saradnji između tužilaštava BiH i Srbije i za koje se i dan-danas čekaju ko zna kakva mišljenja da bi se ovo važno pitanje ponovo stavilo na dnevni red.

Gafove ovog tipa BiH sebi ne smije da dozvoli. Posljednje što joj treba jeste da se pogoršaju odnosi, ponajprije sa Srbijom i Hrvatskom, i da ostane usamljena i izolovana, s milion i jednim problemom. I to svima treba da bude kristalno jasno, ako žele da opravdaju one glasove birača koji su ih doveli na pozicije sa kojih sada diktiraju politiku zemlje.

Nebojša Radmanović je preuzeo kormilo Predsjedništva BiH. Nadajmo se da ćemo gledati novu i bolju seriju dobrosusjedskih odnosa na Balkanu za bolje sutra i nas i komšija.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana