"Predmet Maktouf"

Goran Maunaga

Uzalud su, godinama unazad, pravni eksperti iz Republike Srpske ukazivali na pravni apsurd u Sudu BiH prilikom primjene Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine umjesto KZ SFRJ na počinioce ratnih zločina koji su ta krivična djela počinili, naravno, u vrijeme važenja tog jugoslovenskog zakona, dakle, onda kad KZ BiH nije ni postojao.

Nije pomoglo ni to što su na taj nonsens upozoravali i stručnjaci iz Advokatske komore Srbije, Advokatske komore Hrvatske s Antom Nobilom na čelu, te iz hrvatsko-mostarskog dijela Advokatske komore Federacije BiH. 

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso i sudije tog suda nisu obraćali pažnju čak ni na pravni presedan, odnosno na činjenicu se na optužene u tom slučaju primjenjivao stroži, umjesto blažeg zakona. Time je pokušano da se, tako što su uglavnom pripadnici srpskog naroda za ratne zločine osuđivani na višestruko duže zatvorske kazne, Srpska prikaže kao genocidna tvorevina i na taj način dovede pred svršen čin.  

Sve to je prekinuto odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u "predmetu Maktouf i Damjanović". Sada slijede zahtjevi branilaca oštećenih za ponavljanje postupka, za puštanje iz zatvora, za nadoknadu štete.

A iznosi odštetnih zahtjeva će biti milionski. Plaćaće ih BiH kao država, što znači svi mi. Gdje će, pri tom, biti i šta će raditi sudije koje su svjesno kršeći norme domaćeg i međunarodnog zakonodavstva sudile retroaktivno primjenjujući zakon koji je stroži od postojećeg? Kako bi bilo da im bar tada proradi savjest pa da osude sebe za prethodne greške ne bi li odšteta, umjesto iz naših, otišla iz njihovih džepova?

Nije nikakva tajna o kojim sudijama je riječ i ko im je sve vrijeme bio na čelu. Idućih dana i VSTS treba da se oglasi o tom pitanju i da nam kaže na koji će način ti djelioci pravde odgovarati, ako već neće biti suspendovani?

Sudeći po dosadašnjim pravilima apsurdne države BiH, njima se apsolutno ništa neće desiti. Nastaviće da, nedodirljivi kao država u državi, sude po nekim politički skrojenim pravilima i zakonima koji veze nemaju ni sa domaćim ni sa međunarodnim zakonodavstvom.

Da će to biti tako već je najavljeno iz Apelacionog odjeljenja Suda BiH odakle su nas "prosvijetlili" tvrdnjom da "odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u 'predmetu Maktouf i Damjanović' ne mogu biti dovedene u pitanje i ostale odluke Suda BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana