Predmet "Dudaković"

Goran Maunaga

Da li je moguće da će, zaista, biti pomaka u predmetu "Atif Dudaković" i da ćemo od Tužilaštva BiH dočekati bar jedan potez u oblasti procesuiranja odgovornih za zločine počinjene nad Srbima tokom rata u BiH koji će biti vrijedan hvale?

Činjenica je da je poslije dugogodišnjeg razložnog nepovjerenja u rad Tužilaštva u vezi sa pitanjem procesuiranja odgovornih za zločine počinjene nad Srbima stvarno teško povjerovati u dobre namjere i u to da se zaista radi o velikom zaokretu.

Ali je, isto tako, i činjenica da se dešava nešto čega do sada nije bilo - pojavila se nada da će predmet u kome, kao u malo kojem, postoje neoborivi dokazi o počinjenom zločinu, bude konačno procesuiran.

Jer zbilja je ponižavajuće bilo gledati kako Dudaković ulazi u Arhiv Oružanih snaga kad mu se prohtije i iznosi dokumenta koja poželi dok, istovremeno, pristup tom Arhivu nemaju porodice ni branioci onih kojima su suđenja za ratne zločine u toku. 

Poražavajuće je i to što, pored predmeta "Dudaković", već dvadeset godina slušamo podatke o skoro svim slučajevima ratnih zločina počinjenih nad Srbima koji završavaju konstatacijom da "za te zločine niko nije odgovarao".

A kad je riječ o ovom slučaju, o njemu glavni tužilac BiH Salihović i Dragan Čorlija koji je godinama predmet držao u ladici znaju malo više od onoga što je izneseno u javnost. Salihović je u svakom slučaju "prelomio" i smijenio Čorliju zbog nerada i nedonošenja odluke o optužnici, što je svakako veliki pomak.

Koliko god Čorlija sada tvrdio da je radio na tom predmetu i da je podigao optužnice protiv šest pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, nepobitna je činjenica da tužilačku odluku protiv samog Dudakovića, kao najodgovornijeg, ni poslije četiri godine nije donio mada je sve dobio "na tanjiru". Zašto?

Na sva ova pitanja još je teško odgovoriti, ali sasvim sigurno se zna da se slučaj "Dudaković" mora riješiti, a da oni koji su u ovom i sličnim slučajevima "zabrljali" treba da snose odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana