Predizborno zahuktavanje

Vedrana Kulaga Simić

BiH je ušla u novu izbornu godinu i sama ta činjenica jasno govori da će se iako teška politička situacija dodatno pogoršati i da će biti malo ili nimalo onih koji će pažljivo birati riječi, a daleko više drugih koji će, zbog nove trke za glasove, pričati sve i svašta.

 

U tim bitkama za ostanak ili, s druge strane, dolazak na vlast i do sada je bilo svega. Priprema terena traje već duže vrijeme, jer se i ovi, kao i svi dosadašnji opšti izborni ciklusi, zasnivaju da na poznatim riječima “da je pred nama najvažniji proces”. Svaki izbori su važni. Oni pokazuju koga narod želi za svoje predvodnike. Kome je spreman povjeriti ključno mjesto u vođenju zajedničkog nivoa vlasti u BiH te u Republici Srpskoj i FBiH, u kojoj, doduše, još nisu do kraja implementirani ni rezultati izbora koji su održani u jesen 2018. godine.

U danima i mjesecima koji su pred nama svako će vući vodu na svoj mlin, a u toj raboti moraju, ipak, misliti na one od kojih žele glas na predstojećim izborima te biti svjesni da je mnogima svega preko glave. Da obećanja data reda radi “ne piju vode” kao nekada. BiH je komplikovana zemlja sama od sebe, imajući u vidu tri “istorije” koje su stalno sudaraju na jednom malo prostoru. Treba istaći da za trenutno stanje značajan dio odgovornosti snose i stranci koji vedre i oblače ovdje, jer im se, eto, može, za razliku od matičnih zemalja, gdje nikome ni bi palo bi na pamet da pomisli, a kamoli da posegne za nekim stvarima. Kao što je, na primjer, nasilna promjena Ustava, uređenja, odnosa...

Iz njihovih kancelarija, nakon što su na silu sprovodili nečije interese i ciljeve u djelo, sada mahom stižu riječi da nisu ni na čijom strani, ali da za pojedince imaju spremne sankcije i kazne u rukavima. Takva politika je pogrešna. To znaju i sami, ali neće priznati, svjesni da bi to priznanje značilo da se pakuju i odlaze.

Ipak, da su i domaći lideri drugačije radili i držali se onoga što je tog novembra 1995. godine dogovoreno i potpisano u Dejtonu, možda bi bilo i drugačije. Ali nisu. Pojedinci koji su godinama na pozicijama htjeli su, i još bi, da mijenjaju po svojim vizijama dogovoreno, napisano, potpisano. To tako ne ide. To tako ne može, ali tako se dešava i zbog toga što smo danas svi u poziciji na kojoj nam niko normalan ne može da pozavidi. Gotovo na dnu dna svih regionalnih, evropskih i svjetskih lista koje bilježe napretke, a samo u vrhu onih o bahatosti, korupciji, nerealnih očekivanja i želja.

Stranci su se pokazali, a i domaći. Samo što će ovi drugi, imajući u vidu da su još jedno vruće predizborno proljeće, ljeto i jesen pred nama, dodatno da ubrzaju i pokažu na šta su spremni. Na tim putešestvijima koja čekaju nas i sve njih moraju da budu svjesni da je narod taj koji ih bira i da je narod ta adresa kojoj moraju da polože račune. A to moraju da spoznaju i gosti koji su predugo ostali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana