Predizborno uhljebljavanje

Marijana Miljić Bjelovuk

Masovno uhljebljavanje stranački podobnih lica potresa sve institucije na nivou BiH. Ništa bolja situacija nije ni na nivou entiteta jer svi nastoje da podijele što više radnih knjižica i time privuku više glasova u svoje krilo.

Tako je bilo ranije. Tako je sada. Ista priča pričaće se i za dvije godine - pred nove izbore u BiH.

Oglase nadležne institucije štampaju preko noći, a već se unaprijed zna za koga su oni raspisani. Sve se užurbano radi jer je do izbora ostalo nešto manje od mjesec i po.

Kada bi se i svi nagomilani problemi u BiH rješavali sa upola toliko žara kao što se primaju i zapošljavaju ljudi pred izbore, BiH bi na poziciji mogle pozavidjeti i mnoge razvijenije zemlje širom svijeta. Ali od toga nema ništa i neće biti ništa.

Prema zvaničnim podacima, za samo šest mjeseci u institucijama BiH posao je dobilo 135 službenika. Dakle, riječ je samo o zvaničnim podacima. Domaće institucije i njihove vođe pravi su profesionalci u raznim malverzacijama o pitanju zapošljavanja, tako da vjerovatno ni sami oni ne znaju kojeg rođaka, brata, strica, tetku, ujnu, komšiju ili pak neko deseto koljeno su zaposlili.

Zbog takve njihove politike javna preduzeća, koja su ranijih godina popunjavana pred izbore, su propala jer nisu mogla više da izdrže takvu praksu i nebrigu domaćih vlasti za njihov razvoj. Sada kada je većina tih preduzeća postala prošlost, popunjavaju se već popunjene agencije, fondovi, zavodi i izmišljaju neke nove institucije i komisije.

Onaj ko je posjetio većinu institucija u RS, FBiH ili pak na nivou BiH uvidio je pravu situaciju. One priče odranije da ima službenika koji sjede i po hodnicima mogle bi dobiti svoj nastavak. A to je da ih ima sada i po stepenicama, a kako je krenulo dijeljenje radnih mjesta, biće ih i ispred institucija. Svi oni će primati platu sa državnih jasala i privreda će nastaviti da tone, a kolone mladih i profesionalnih ljudi, koji imaju znanje i vještine, nastaviće da odlaze iz BiH.

Od obećanja da će biti bolje i da će se te prakse promijeniti u BiH nema ništa. Tih obećanja je bilo ranije, a njih slušamo i sada svaki dan. Nema potrebe da se zavaravamo da će se nešto promijeniti. Istu priču slušaćemo i za dvije godine, kada će vlasti nastojati da zaposle neke nove generacije stranački podobnih lica, sve s ciljem nastavka vladavine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana