Predizborni rijaliti

Veljko Zeljković
Predizborni rijaliti

Polako, ali sigurno zahuktava se izborna kampanja. Na ovjerenim listama od strane CIK-a nalaze se imena više od 26.000 kandidata i 168 političkih subjekata. Neko će reći - ni manje zemlje ni više onih koji su odlučili da se nekako politički ostvare.

Izbori služe da se od strane plebejaca izaberu narodni tribuni, koji će na nekom od nivoa vlasti zastupati i sprovoditi njihove interese, odnosno činiti sve kako bi se bolje živjelo. I tako bi u teoriji trebalo da bude, ali da li baš i bude tako?! 

Sa bilborda nam se već osmjehuju razni kandidati, uslikani sa svojim vođama, pri tome šaljući razne simbolične poruke, osmišljene u nekoj od marketinških agencija. Koriste se i društvene mreže. Jednostavno se više ne može otvoriti profil ili ući na neki od portala, da vam se uz fotošopirani osmijeh ne obrati neki od kandidata, poručujući kako je upravo on pravi izbor, odnosno da je najbolja mlada za udaju.

Jednostavno, ne bira se način da se dođe do možda i odlučujućeg glasa, da se eventualno zasjedne u neku od mnogobrojnih fotelja koje, pored dobre plate, donose i mnogobrojne druge benefite.

Organizuju se i razne tribine, koje sve više liče na narodna veselja. Nek narod jede i pije, ostalo nije toliko važno. Udri brigu na veselje. Angažuje se i partijska vojska, lokalni odredi koji imaju zadatak da animiraju birače te prikupe imena lica koja će glasati za određenu partiju ili kandidata. Pri tome se obećavaju kule i gradovi, od asfaltiranja puta do vikendice, do zapošljavanja.

Napravljene su i svojevrsne viber grupe, a nije rijedak slučaj da se ti spiskovi eventualnih glasača traže i od onih koji već rade, jer su na to radno mjesto došli po nekoj od političkih linija. Nije se stalo na tome, i kafane i kafići postali su mjesto za prikupljanje glasova. Koja tura pića za neodlučne.

Nažalost, nijedan od mnogobrojnih kandidata, bar za sada, a koji puca na neku od (grado)načelničkih mjesta nije izašao sa konkretnim programom kako bi eventualno riješio neki urgentni problem ili unaprijedio život u svojoj lokalnoj zajednici. Sve se u stvari svodi na jeftini populizam i optuživanje svojih protivkandidata.   

Utisak je da će i ova predizborna kampanja, baš kao i mnoge prethodne proteći u svojevrsnom zaluđivanju običnih ljudi, glasača. Ukratko, pobijediće oni koji budu najinteresantniji za gledanje i slušanje, baš kao i u slučaju raznih rijalitija, a ima ona narodna poslovica: “Kako posiješ, tako ćeš i žnjeti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Kockanje zdravljem
Kockanje zdravljem
Znate l' onu našu
Znate l' onu našu
Novi izbori, stara lica
Novi izbori, stara lica
Natalitet
Natalitet
Miriše na novu krizu
Miriše na novu krizu
Vrijeme je za školu
Vrijeme je za školu
To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana