Predatori pod kontrolom

Anita Janković-Rečević

Razvoj interneta i modernih tehnologija doprinio je ubrzanom širenju pedofilije ali je ovaj oblik seksualne perverzije, odnosno polnog nasilja odraslih prema djeci i dalje tabu tema koja se ignoriše i gura pod tepih.

Vijest o činu pedofila u RS i BiH je senzacija o kojoj se priča tek nekoliko dana. Na objelodanjene radnje seksualnih predatora svi se zgražavaju, predlažu smrtnu kaznu, traže osvetu i potežu oružje, ali nažalost, sve se završava na riječima osude. 

U igri pretvaranja da se pedofilija dešava nekom drugom, postajemo glumci za “Oskara”, dok traume brojnih djevojčica i dječaka zauvijek ostaju u mraku, neotkrivene i nekažnjene.

Tek s vremena na vrijeme neko glasno kaze o ovom ozbiljnom seksualnom poremećaju za koji je utvrđeno da se dešava u svim sredinama, posebno patrijarhalnim.

Žrtve u selima, zbog straha od “javnog žigosanja” i velike sramote koju su doživjele, najžešće prećutkuju zločin jer su počinioci pedofilije najčešće njihovi očevi, djedovi i drugi rođaci.

Međutim, najnoviji registar pedofila koji je formirao MUP Srpske s ciljem da zaštiti djecu od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorišćavanja, te sprečavanja pravosnažno osuđenih lica da ponove krivično djelo, daje nadu da će se stvari konačno pokrenuti s mrtve tačke a problemu pogledati u oči i suočiti se s njim.

Posebno ohrabruje činjenica što će se podaci iz registra voditi trajno i neće se brisati, ali i što će biti na raspolaganju svim pravosudnim institucijama, organizacijama, udruženjima i sportskim klubovima koji rade sa djecom. Osobe koje se nađu u registru nikada neće moći do zaposlenja u školama, vrtićama i sličnim ustanova, što je dovoljan razlog da žrtve prijave svog dželata i tako ga doživotno obilježe kao seksualnog predatora koji će biti na oku države.

Takođe, policija, ombudsmani i nevladine organizacije koji vode brigu o djeci posebno pažnju bi trebalo da usmjere na društvene mreže koje za seksualne predatore predstavljaju najlakši način za stupanje u kontakt sa žrtvom.

Da bi se pedofilija iskorijenila ili maksimalno smanjila

oni koji kroje zakone u Srpskoj trebalo bi da se pozabave strožim kaznama za počinioce. Najnovija presuda Okružnog suda u Doboju koji je trojicu mladića osudio na svega po osam godina zatvora zbog seksualnog čina sa djevojčicom mlađom od 14 godina, u najmanju ruku je sramna ako se zna kako neke evropske zemlje kažnjavaju pedofile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana