Preča posla

Milijana Latinović
Preča posla

Problemima u ovoj zemlji kraj se ne nazire. U stvari, ako sve saberemo i oduzmemo, možda bi se na prste jedne ruke mogle izbrojati godine blagostanja. Sve ostalo bile su neke krize, ratne, poratne, ekonomske... Onda je došla korona, pa je cijeli svijet zapao u probleme, a najnovija kriza uzrokovana je rusko-ukrajinskim sukobom.

Sukob te dvije zemlje uzburkao je svjetsko tržište, reorganizovao lance isporuke robe i svijet bukvalno bacio na koljena. Svaka, pa tako i ova kriza ima lice i naličje, prave probleme i one koji su vještački napravljeni kako bi se pojedinci okoristili.

Cijene nafte na tržištu su podivljale, pa su i domaći naftaši ekspresno podigli cijene nebu pod oblake. Kad poskupljuje gorivo, znamo da rastu i cijene svih ostalih proizvoda i usluga.

Barel je u međuvremenu i pojeftinio, ali naši naftaši ne spuštaju cijenu. Oni sada prodaju zalihe. Dobro poznata priča. Nije nam prvi put da je čujemo.

U probleme su zapali svi, od građana koji za gorivo moraju dati i polovinu svoje mjesečne plate, do prevoznika kojima je, narodski rečeno, dogorjelo do nokata.

Ne mogu više sabirati gubitke, pa su parkirali kamione i čekaju potez nadležnih. Već su jednom protestovali i blokirali saobraćaj u Banjaluci, ali to njihovo upozorenje niko nije shvatio ozbiljno. Pitanje je da li će i ovo sada.

I dok sve druge zemlje preduzimaju korake da koliko-toliko ograniče cijenu goriva i zaštite potrošače, BiH ne čini ništa.

U ovoj zemlji apsurda i vlast i opozicija imaju preča posla. Proteklih dana glavna preokupacija bila im je kako sastaviti izborne liste, kome povjeriti prvo mjesto i koga poslati na “bojno” polje.

U narednim mjesecima prioritet će biti kampanja, tako da, ukratko, teško onome ko se na politiku u ovoj zemlji oslanja.

Prevoznici su potpuno u pravu što su stali, pa niti toče gorivo, niti tovare robu. Isto bi trebalo da urade i građani. Da stanu. Da ne idu na pumpe. Neka bar na sedam dana automobile zamijene biciklima, pa da vidimo da li će cijena goriva pasti. Jasno je da nikome nije sjajno, ali isto tako je jasno da nema osnova da u vrijeme kada barel na svjetskom tržištu pojeftinjuje, naši pumpaši pričaju da će gorivo uskoro dostići četiri marke po litru, a na jesen možda i pet. Valjda bi bilo normalno da svi zajedno pokušaju da nađu rješenje i zaštite građane. Na kraju, pa i njima bi to bio plus pred izbore, ako već ne saosjećaju s onima koji gorivo toče iz vlastitog novčanika, neka pomognu makar i zbog izbornih poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana