Prebrojavanje

Željka Domazet

Nakon mnogobrojnih pokušaja da se dogovore, čelnici statističkih agencija u BiH opet su konstatovali da nemaju zajednički stav o utvrđivanju jedinstvene metodologije za obradu podataka popisa, koji je u ovoj zemlji obavljen prije više od dvije i po godine.

Izlaznu strategiju pokušaće da pronađu u pomjeranju roka za objavu rezultata popisa do kraja godine, ali kako stvari sada stoje, malo je vjerovatno da će i novi rok promijeniti bilo šta. Ni o samom produženju roka nema previše saglasnosti među zvaničnicima ove zemlje. Tako dok jedni tvrde da bi novi rok riješio sve nesuglasice, drugi su pak mišljenja da bi podaci koji bi sa ovoliko zakašnjenja bili objavljeni postali istorija i bili neupotrebljivi.

U sjeni pregovora o jedinstvenoj metodologiji obrade podataka popisa, ispod tepiha su sakrivene sve nepravilnosti koje su otkrivene kontrolnim popisom koji je obavljen mjesec nakon onog iz oktobra 2013. godine.

Kontrolori su otkrili da je više od deset odsto lica "prepopisano", odnosno da lica koja su popisana tokom oktobarskog popisa nisu pronađena u istim domaćinstvima u kontrolnom popisu koji je izvršen svega mjesec kasnije.

Iako su kontrolori utvrdili da nije zabilježen nijedan primjer u svijetu da su se prilikom popisa činile ovakve greške, Agencija za statistiku BiH je te činjenice sakrila od javnosti. A da su se tokom popisa činile kojekakve malverzacije dokazuje i podatak da je na jednoj adresi u dvosobnom stanu prijavljivano da živi čak sedamdesetoro ljudi. Ovaj riplijevski podatak nemoguće je opravdati čak i u BiH. Ako danas, sutra i dođe do utvrđivanja jedinstvenih pravila za obradu rezultata popisa, zbog ovoliko prekobrojnog stanovništva koje je uneseno tokom popisa, a nema ga na terenu, takvi podaci popisa i kada se objave neće biti upotrebljivi, a strategije i planovi koje ova zemlja bude pravila na osnovu podataka o broju stanovnika biće nakaradni i neupotrebljivi.

U cijelu priču o popisu nedavno se uključilo i Tužilaštvo ove zemlje, ali do kakvih podataka je došlo i šta su im tokom saslušanja rekli oni koje su ispitivali u javnosti malo ko govori. Čime se zaista u vezi sa popisom bavi Tužilaštvo ove zemlje još uvijek je nejasno, ali ne bi bilo na odmet da se pozabavi i nalazima sa kontrolnog popisa. Da li će se rok za objavu podataka produžiti, da li će ova zemlja dobiti podatke o broju stanovnika ili će uzalud biti bačeno oko 50 miliona maraka, ostaje da se vidi. Ono što je sasvim sigurno je činjenica da mi u BiH kao ni u jednoj zemlji već odavno ne znamo ni da se prebrojimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana