Prebrojavanje

Željka Domazet

BiH kao nijedna zemlja pod kapom nebeskom ni dvije i po godine nakon popisa stanovništva nema rezultata tog popisa, pa čak ni odgovora na pitanje po kojoj metodologiji će se ti rezultati objavljivati.

Dva mjeseca prije isteka roka za objavu svih rezultata, o metodologiji i tome koji se popisani ljudi mogu proglasiti stalnim stanovnicima u ovoj zemlji, a koji taj epitet ne mogu ponijeti, dogovora nema ni na vidiku.

Čelnici tri statističke agencije ove zemlje i dalje tvrde da se, ako se za nekoliko dana postigne dogovor, rokovi za objavljivanje rezultata mogu ispoštovati. Prvi čovjek Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić veli da će o svemu obavijestiti Savjet ministara, a ako do dogovora ne dođe, najavio je da će Agencija tražiti od Parlamenta BiH da izmijeni zakon i rok za objavljivanje rezultata produži.  A riječ je o zemlji koja broji nešto više od tri miliona stanovnika, bezmalo kao Beograd.

U cijelom ovom cirkusu politička bitka se vodi zapravo oko toga da se nagura broj stanovnika u kojem bi bilo više od pedeset procenata Bošnjaka i zemlja dovede u stanje u kome će jedan konstitutivni narod u svim situacijama moći da kroji sudbinu druga dva naroda.

Kampanjom koju su bošnjački zvaničnici vodili kako prije popisa tako i sada, treba da bude postignut dogovor o metodologiji obrade podataka kojom bi se zanemarile sve nepravilnosti koje su kontrole popisa utvrdile. Tako bi bošnjački zvaničnici, a i neki zvaničnici u federalnoj i državnoj agenciji za statistiku, da uguraju kao stalne stanovnike one koji su se kao stalni popisali i u BiH i u nekoj drugoj zemlji. Ova nastojanja prevazilaze čak i slavnog Riplija pa je po onome što zagovaraju za njih normalno da stalni stanovnik ove zemlje svaki dan na posao ide u Švajcarsku, Novi Zeland ili Australiju i to čak biciklom. Ovo je realnost BiH koja se sa realnošću već odavno posvađala.

Ako se ima u vidu činjenica da sa zadnjeg popisa od prije dvije i po godine nema rezultata, a da onaj predratni iz 1991. godine nikada nije verifikovan, ne čudi to da se brojkama o bilo kom događaju nakon 1991. manipuliše kako kome odgovara, da je svaki deseti stanovnik, kako je kontrola utvrdila, prekobrojan ili, bolje rečeno, izmišljen, te da jedan te isti čovjek u isto vrijeme može biti stanovnik i BiH i Amerike.

BiH je izuzetak po svemu, pa stoga ne čudi da Kina, Rusija ili Amerika rezultate popisa objavljuju mnogo brže od nje. S obzirom na sve ove činjenice, ovoj zemlji ne samo da nije mjesto među uređenim zemljama svijeta već ni među zemljama u kojima se bilo šta može utvrditi ili planirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana