Prebrojavanje za gubitnike

Goran Maunaga
Prebrojavanje za gubitnike

Pokušaj gubitnika na oktobarskim opštim izborima, u ovom slučaju konkretno opcije bliske Mladenu Ivaniću koji je bio kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, da zahtjevima za ponovnim brojanjem nevažećih glasačkih listića proizvedu nepostojeću atmosferu izbornih mahinacija, biće još jedan poraz, ovog puta postizborni.

Centralna izborna komisija BiH je po službenoj dužnosti otpočela brojanje nevažećih glasačkih listića iz RS za izbor srpskog člana Predsjedništva BiH, ali rezultat tog brojanja neće baš ništa promijeniti.

Ali naravno, samo u slučaju ako u pozadini tog prebrojavanja ne postoji skrivena namjera da se pravi novi izborni inženjering i da se mijenjaju rezultati izbora.

A da li je riječ o tome, to za sada niko pouzdano ne može da potvrdi, iako je u ovoj situaciji potpuno besmisleno prebrojavati glasačke listiće.

Jer, mada je riječ o ukupno 66.000 listića, ipak se radi samo o 20.000 nevažećih u tehničkom smislu, dok je tu više od 40.000 praznih listića, jer ti glasači nisu htjeli da glasaju za srpskog člana Predsjedništva.

Dok to traje, Ivanić je nastavio svoj prije izbora započeti put trasiran u dogovoru sa nekim predstavnicima bošnjačkih partija i međunarodne zajednice da uz pomoć bošnjačkih glasova postane srpski član Predsjedništva BiH, odnosno srpski Komšić.

Naime, on je hitno nastavio pregovore sa predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom u namjeri, kako je javljeno, da uz podršku SDS-a u Parlamentu BiH naprave koaliciju u pokušaju da istisnu SNSD. Ali, možda, se radi baš o tome da se Ivanić još nada mjestu srpskog člana Predsjedništva BiH, jer je BiH politički poligon u kojem ništa nije nemoguće?

Time bi bili ostvareni pokušaj i ideja nekih krugova da sva tri člana Predsjedništva BiH budu izabrana bošnjačkim glasovima. Ivanića ne zanima to što bi nešto takvo imalo nesagledive posljedice po Republiku Srpsku, ali i samu BiH i i konstitutivne narode.

Koalicija "Zajedno za Srpsku" podnijela je zahtjev za ponovno brojanje svih glasova iz Republike Srpske za srpskog člana Predsjedništva BiH, ali Centralna izborna komisija BiH uvažila je samo dio koji se odnosio na brojanje nevažećih glasačkih listića. CIK je ranije saopštila da su najveći broj nevažećih listića, u stvari, prazni listići. Ako bi sada bilo "otkriveno" nešto drugo, jasno bi bilo da se radi o pokušaju namicanja glasova Ivaniću i koaliciji "Zajedno za Srpsku" samo zato jer im je neko jak obećao sigurnu pobjedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana