Prebjezi

Goran Maunaga

Sve dok BiH i Hrvatska ne počnu da striktno poštuju odredbe Sporazuma o međusobnom izvršenju odluka u krivičnim stvarima potpisanog u februaru 2010. godine, osuđenici koji imaju dvojno državljanstvo i dalje će izbjegavati pravdu bježanjem iz jedne u drugu državu.

I to još više nego što je to bio slučaj prije potpisivanja tog sporazuma. To će činiti čak i oni koji nemaju dvojno državljanstvo, ali koji ga preko poznanstava lako mogu dobiti u drugoj kao što je to učinio kontroverzni hrvatski biznismen Ante Madunić. 

Sve dok hrvatski presuđeni kriminalci poslije bijega u BiH prolaze poput Miroslava Kutle kojeg BiH neće da uputi na izdržavanje kazne zatvora od dvije godine i osam mjeseci zatvora na koju je osuđen u Hrvatskoj zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi, imaćemo nove prebjege poput Ivice Batinića.

Jer onako kako je sarajevski Kantonalni sud zaključio da se u tom slučaju ne radi o istim zakonskim propisima navedenih krivičnih djela u krivičnim zakonima Hrvatske i FBiH, isti takav zaključak može se donositi i češće i "po potrebi".

Ne kažu bez razloga u Ministarstvu pravde BiH da je poštivanje Sporazuma pod znakom pitanja jer sve to ide usporeno i jer se radi o opstrukcijama i o internim dogovorima. I, naravno, zato što sve zavisi od sudskih vlasti, a kakve su one u BiH, do sada se najbolje vidjelo naročito iz načina rada Ustavnog i Suda BiH.

Znajući to, kao i činjenicu o postojanju obilja raznih apsurda iz svih oblasti u BiH, onda ne čudi ni to što ispada da je potpisivanjem izmjena Sporazuma postignut kontraefekat.

Jer u drugu državu bježe i oni koji odluče da u toj drugoj budu uhapšeni, da se predaju, jer su im tu obezbijeđeni povoljniji uslovi, recimo, izdržavanja zatvorske kazne. Tako je to bilo, primjera radi, u slučaju presuđenog ratnog zločinca Dominika Ilijaševića Come koji će, i ako bude uhapšen u Hrvatskoj, tamo da služi manju zatvorsku kaznu nego u BiH.

Sve to podsjeća na nekakve moguće prećutne dogovore između predstavnika pravosudnih organa dvije države.

A sve ovo znači da bi hitno trebalo ili nešto promijeniti u tom sporazumu, ili (što će ipak prije biti) u nekim institucijama jer se odavno zna da je "nešto trulo u državi Danskoj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana