Prebivalište

Vedrana Kulaga Simić

Odluka Vlade Republike Srpske kojom se reguliše pitanje prebivališta i boravišta na području RS donesena je da bi se sasjekao izborni inženjering, da bi se suprotstavilo bezbjednosnim prijetnjama i obezbijedilo prelazno, privremeno rješenje dok se ne poslažu kockice u bošnjačkim glavama i zakon koji reguliše ovo pitanje bude donesen na nivou BiH.

Ove činjenice nikako da dopru do predstavnika Bošnjaka. Ne žele da čuju za njih i na pokušaj da blokada bude riješena, reaguju novom blokadom.

To, nažalost, nije ništa novo. Ovaj scenario je viđen toliko puta proteklih godina da se više prestalo i brojati.

Bošnjaci jednostavno žele da se stvari odvijaju onako kako njima odgovara, bez obzira na to da li je to ispravno ili ne. Iznova samo potpaljuju političku vatru i stvari od životne važnosti koriste za predizborni marketing i kao oruđe u borbi za prevlast. U tom naletu izgleda da su zaboravili da je odluka Vlade Srpske privremenog karaktera i da njome žele da postave stvari na čvrste noge dok ovaj zakon ne bude usvojen u Parlamentu BiH gdje već mjesecima čeka bolje dane i prestanak opstrukcija.

U međuvremenu, oglasili su se i stranci sa mandatom u BiH, odnosno predstavnici međunarodne zajednice i Evropske unije, a zamjenik predsjednika SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH. Zatražio je da preispitaju ustavnost odluke koju je Vlada RS donijela jer nije imala drugog izbora s obzirom na silne blokade upravo od strane SDA u Domu naroda Parlamenta BiH.

Izetbegović je ovim potezom samo nastavio blokadu i potvrdio da je, za njega i njemu bliske, blokada najbolji odgovor na sva otvorena pitanja.

Svi u ovoj zemlji, kakva god ona bila, bi trebalo da teže ka evropskim vrijednostima i onome što zapravo predstavljaju, ali u cijeloj priči kao trn u oku stoji zajedničko saopštenje predstavnika te iste Evrope.

Ono neizbježno navodi na pitanje da li su se neke od vrijednosti na kojima počiva EU, možda promijenile, dok se ova zemlja borila sa vjetrenjačama evropskih uslova za prelazak prve stepenice na tom putu?

Vlada RS je uradila što je morala, a ostali bi trebalo da odustanu od principa "blokada je rješenje za sve probleme" i počnu da razgovaraju na civilizovan, evropski način s ciljem pronalaska rješenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana