Prebivalište

Svjetlana Šurlan

Članovi Vlade Brčko distrikta usvojili su polovinom 2010. godine odluku o utvrđivanju uslova prilikom prijave prebivališta na području Brčko distrikta.

Ova odluka skoro je ista kao i aktuelna odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS.

Cilj i jedne i druge je smanjenje broja fiktivno prijavljenih građana, sprečavanje zloupotreba, lažno prijavljivanje adresa, nedostupnost nadležnim organima...

Samo sada, u trenutnim okolnostima, a i zbog veličine teritorije na kojoj se jedna odluka primjenjuje, došlo je do zahtjeva za ukidanje odluke RS, iako je istovjetna, pa čak i restriktivnija odluka u Brčkom na snazi već skoro četiri godine. Traži se ukidanje odluke Vlade RS, priziva OHR.

Glavnu riječ u tome vode predstavnici bošnjačkih stranaka i raznoraznih asocijacija i koalicija u FBiH.

Zašto? Jednostavno zbog toga da bi Bošnjaci, po nalogu političkih stranaka iz FBiH, mogli prijaviti boravište i prebivalište u RS, tu glasati za kandidate bošnjačkih stranaka na predstojećim izborima i tako uticati na izbornu volju naroda u jednom entitetu.

Istovremeno, oni koji su pristali da budu izmanipulisani i ispunjavaju želje bošnjačkih stranaka neće živjeti u Srpskoj i poslije određenog vremena preregistrovaće se u ranije mjesto prebivališta u FBiH ili gdje god im je volja.

To izborno manipulisanje viđeno je još 2010. godine za lokalne izbore i to u najvećem slučaju u Srebrenici. Tu su Bošnjaci postigli cilj i uz pomoć "letećih" glasača osvojili načelničko mjesto. Kada su vidjeli da je to uspješan model djelovanja i da na taj način mogu izvesti akciju zvanu ukidanje RS, obesmišljavanjem entitetskog glasanja u Parlamentu BiH, svi redom su se dali u akciju da isti model manipulisanja na izborima sprovedu i u oktobru.

Pravo da se bori za politički cilj ima svako, dozvoljeno je korišćenje rupa u zakonu, kojih u BiH ima dosta, ali očigledno manipulisanje i kreiranje lažne slike o stanju u zemlji svakako nije cilj nijednoj normalnoj državi.

A BiH izgleda, nije ni blizu evropske, a kamoli normalne i demokratske države i tako će biti sve dok se prevarama pokušava ostvariti dominacija "jednih" nad "drugim".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana