Prebivalište

Vedrana Kulaga Simić

Opstrukcijama nikad kraja. Predstavnici bošnjačkih stranaka iz dana u dan pokušavaju da natjeraju vodu na svoju vodenicu i da poslažu kockice onako kako samo njima odgovara, odnosno da pročiste put za nastavak izbornog inženjeringa, koji je počeo u Srebrenici prije dvije godine.

Prijedlog zakona o prebivalištu i boravištu u Republici Srpskoj, već od prve najave da će biti predložen Skupštini na usvajanje, prate negativni komentari stranaka sa sjedištem u FBiH.

Odmah se krenulo sa oštrim reakcijama da se radi o udaru na ustavni poredak BiH, da RS nema to pravo i tu nadležnost da donosi ovakvo zakonsko rješenje, ali im ni na kraj pameti nije bilo da, za promjenu, prestanu sa blokadama ovog zakona na nivou BiH. Naprotiv, nastavili su sa istim režimom u RS.

I prije nego što su narodni poslanici dobili priliku da se upoznaju sa sadržajem ovog zakona, sa onim što se njime i na koji način predviđa, pa čak i prije eventualnog usvajanja istog u Narodnoj skupštini RS, bošnjački predstavnici su stigli i do Vijeća naroda RS pa i do Ustavnog suda RS.

SDP BiH i SDA zatražili su onda da se ovaj zakon skine sa dnevnog reda zasjedanja Narodne skupštine RS i time širom otvore vrata svim putujućim glasačima da svoj zanat preinače u profesiju.

Preskočili su jednu, pa i dvije i tri stepenice, i bez ijedne prilike za razgovor, raspravu, demokratsku diskusiju najavili blokadu zakona kojim se nastoji u korijenu sasjeći izborni inženjering i obezbijediti fer, demokratski izbori.

A zašto? Zato što to njima nije cilj. Ne žele da se izbori ove godine, i to opšti, odviju na takav - fer i demokratski način.

Cilj bošnjačkih stranaka je, izgleda, da nastave ono što su napravili i prije dvije godine na lokalnim izborima u Srebrenici. Da i na ovim izborima omoguće svim pojedincima da se prijavljuju i odjavljuju iz jednog mjesta u drugo po potrebi kako bi ispunili zacrtanu normu u Republici Srpskoj.

Oni žele da "ožive" fiktivne, nepostojeće adrese stanovanja pa ne bi začudilo ni da im bude prihvatljivo da usvoje zakonska rješenja koja bi omogućila stanovnicima ove zemlje da glasaju po istom principu "putujućih glasača" i u Bangladešu ako bi u tome vidjeli neki svoj cilj i korist.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana