Prebivalište

Vedrana Kulaga Simić

Složene, komplikovane i nedorečene stvari i situacije neke su od osnovnih obilježja BiH, u kojoj je u ovoj izbornoj godini kriza eskalirala na mnogim poljima. Svoje mjesto u tom nizu je dobilo i regulisanje prebivališta i boravišta, koje se šetalo od parlamenta do suda i nazad, ali epiloga još nema.

Iako brojne analize pokazuju da je veliki broj građana BiH u određenom i dužem periodu prijavljen na adresama koje nije moguće naći na mapama ili na kojima se nalaze vjerski objekti, i dalje oni, koji se prave da su i slijepi i gluvi, iz dana u dan, mjeseca u mjesec pokušavaju da igraju neke igrice, kojima najviše štete onima koji su im omogućili zadivljujuće plate i ostale privilegije.

Rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana izazvala je juče velike polemike u Domu naroda Parlamenta BiH, ali ne i pomake. Uspjelo se samo da se ovaj prijedlog uputi na usaglašavanje Kolegijumu Doma naroda i da se time, po ko zna koji put, odgodi izjašnjavanje delegata o ovom pitanju od velikog značaja za BiH i njene stanovnike.

Dakle, nova vrsta blokade na pomolu. Novo prolongiranje i još malo neizvjesnosti.

I dok se ove i slične igrice od strane pojedinih predstavnika vrte na političkoj sceni BiH, to ostavlja dovoljno prostora za igru putujućim biračima, kojima su širom otvorena vrata za mnoge malverzacije. I dalje kao na "eci peci pec" mogu da biraju grad ili opštinu u kojoj žele da budu prijavljeni, bez ograničenja i po sopstvenom nahođenju ili potrebi i da se, kako im dođe dan, odjave i prijave u nekom drugom mjestu. Opet po potrebi ili nahođenju.

Putujući birači su već pokazali kakvu štetu mogu napraviti, ali to neki neće ili ne žele da vide, iako je jasno da se tome mora stati u kraj. A kako drugačije, ako ne zakonom, koji je, eto, onako da se pomene, dobio zeleno svjetlo od međunarodnih institucija koje nadgledaju zakonodavstvo BiH.

Zakon o prebivalištu i boravištu bi trebalo da bude usvojen na nivou BiH, ali ako do toga uskoro ne dođe, nadležnima u Srpskoj ne preostaje ništa drugo nego da zaštite prava svojih građana, u skladu sa Ustavom. Republika Srpska je spremila tekst svog zakona, koji će, u slučaju dalje blokade na nivou BiH, završiti u Narodnoj skupštini RS.

Ovaj zakon je veoma važan za ovu zemlju i za njene građane, a svi oni koji su, na kojekakve načine, pokušali da odgode raspravu o njemu i njegovo usvajanje, moraju izbornu kampanju da ostave za vrijeme koje je za to i predviđeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana