Prebivališta, ili ko gdje pripada

Željka Javorac

Sav apsurd politike u BiH, beskrupulozne i primitivne političke prakse i borbe za vlast, najbolje se ogleda u otvorenim najavama da će se Bošnjaci masovno prijaviti u svoje prijeratne opštine u Republici Srpskoj kako bi ostvarili pravo glasa, kao da im je do sada neko branio da se vrate u Srpsku.

Podaci pokazuju da je upravo Srpska daleko ispred FBiH, a da ne govorimo i Hrvatske, po broju obnovljenih kuća i sredstava uloženih u povratak.

Apsurd BiH je i u tome što političko Sarajevo, putem koalicije "Prvi mart" koja protura ovu ideju, javno poziva na mahinacije, prevare i na izborni inženjering kako bi sebi obezbijedili što veće učešće u vlasti.

U svojatanjima BiH, Bošnjaci su otišli tako daleko da su spremni i na laži i kršenje zakona, iskorišćavanje glasača. Čak i ako bi im politika i političari koji ih podržavaju, uspjeli da omoguće da na ovaj način glasaju u Republici Srpskoj, šta će time dobiti? Prijaviće se, glasati i odjaviti iz Republike Srpske. Svoje demokratsko pravo neće iskoristiti da se izbore da im bude bolje tamo gdje žive, nego da "pomrse konce" nekome u Republici Srpskoj.

Na stranu to čija bi šteta tako bila veća, šteta je već nanesena samim stavom da se u BiH, zemlji tri konstitutivna naroda, prevarama i lažima obezbjeđuje što više moći, a na uštrb druga dva naroda.

Da li je to sarajevska vizija BiH koja grabi ka EU?

Ova i ovakve inicijative pokazuju da se BiH nije odmakla daleko od devedesetih kada su Bošnjaci nastojali da naprave svoju BiH, da oni budu ti koji se za sve pitaju, a Srbi i Hrvati da budu obespravljena manjina, što danas i jesu u opštinama koje su većinski bošnjačke.

Nedopustivo je da se sa jedne strane zalažemo za demokratiju, a da s druge strane pojedine sarajevske stranke javno rade na uspostavljanju vladavine jednog naroda.

Politička zrelost, svijest i briga za građane biće na testu u Parlamentu BiH kada izmjene Zakona o prebivalištu, koji treba da spriječi ove mahinacije, budu pred poslanicima. Ako ga obore, građani treba da bojkotuju izbore, jer ne bi imali smisla ni skupština, ni vlada izabrani na taj način i bilo bi pitanje dana kakvu bi im novu prevaru spremila takva vlast.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana