Prebijanje dugova

Ma­ri­na Čigoja

Dugo najavljivana prva obavezna multilateralna kompenzacija u RS uspješno je sprovedena. Prebijeno je nešto više od 132 miliona KM duga, dok je na dodatnoj, koja je sprovedena ove sedmice, prebijeno još 20 miliona međusobnih dugovanja između preduzeća.

Ako uzmemo u obzir da su unutrašnja dugovanja mnogo veća, ovaj iznos možda i nije toliko veliki, ali s druge strane, ukoliko bi ovaj vid izmirivanja međusobnih obaveza zaživio, nema sumnje da će pozitivni efekti vrlo brzo biti vidljivi. Privrednici ne kriju zadovoljstvo i ističu da je ovo i te kako dobar početak i da je potrebno samo u tom pravcu i nastaviti. Imajući u vidu da su godinama unazad ključni privredni pokazatelji u padu, da dugovi i gubici privrede rastu, te da svježeg novca skoro uopšte i nema, jasno je da će ovakav vid izmirenja obaveza mnogim firmama predstavljati slamku spasa i doprinijeti smanjenju nelikvidnosti koja već godinama predstavlja gorući problem privrede Srpske.

Ali, naravno da dvije obavezne multilateralne kompenzacije godišnje neće biti dovoljne da se stanje, koje je daleko od dobrog, značajnije popravi. Ovo jeste jedan pozitivan pomak, ali sigurno nije dovoljan.

Privredi su neophodni niži nameti, pomoć od svih nivoa kako bi se konačno pokrenula sa mrtve tačke. Konstantna obećanja ne pomažu. Određeni reformski zakoni su doneseni ili su u procesu donošenja, ali onaj ključni kojim bi bile smanjene stope poreza i doprinosa još nije na vidiku. S druge strane, uveliko se govori o nekim novim nametima koji će pogoditi ne samo RS, nego i FBiH i ne samo privrednike, nego i građane. Povećanje akciza na gorivo, putarinu... samo su neki od njih.  

Vlasti na svim nivoima morale bi mnogo ozbiljnije da se posvete problemima privrede i da nađu način za značajnija rasterećenja. To bi, valjda, doprinijelo i smanjenju stope nezaposlenosti koja je, po svim statistikama, u BiH među najvećim u Evropi. 

Usvajanjem Zakona o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije RS je pokrenula stvari sa mrtve tačke. Takođe, određeni pozitivni pomaci se očekuju i od nekoliko zakona koji su ove godine usvojeni. Ali, to nije dovoljno da bi privreda krupnim koracima krenula naprijed i na tome vlasti ne smiju stati.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana