Praznovanja i smjenjivanja

Željka Domazet

Prijedlog zakona o praznicima u BiH koji je u parlamentarnu proceduru uputio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Bećirović zahvaljujući nedolasku poslanika SDS-a, Aleksandre Pandurević dobio je podršku Ustavno-pravne komisije. Tako je po ko zna koji put u parlamentarnom životu BiH preglasavanjem predstavnika RS obezbijeđena mogućnost za nove svađe i raskole.

Ono što je u ovoj priči posebno zanimljivo jeste to što je, Pandurevićeva nedavno uputila zahtjev za smjenu Denisa Bećirovića tvrdeći da ga treba "skloniti sa čelne pozicije" u Parlamentu, te da je "očekivala da će njegov kolega Milorad Živković to učiniti i da SNSD ne brani interese Republike Srpske." Smjenu su Pandurevićeva, odnosno SDS zatražili zbog Bećirovićevih izjava datih upravi povodom ovog prijedloga zakona.

Zato se postavlja pitanje kako to da je nema onda kada se odlučuje o nečemu za šta i sam SDS tvrdi da je štetno za BiH.

Nije poznato zbog čega se Pandurevićeva nije pojavila na sjednici Komisije, ali je sasvim jasno da u cijeloj igri o praznovanju koja je u BiH uvijek vruća tema za svađe i raskol, da će zakon koji je iznjedrio Bećirović pasti.

U cijeloj priči valja imati na umu i činjenicu da mladi junoša SDP-a ni sam često ne prisustvuje sjednicama Komisije i da je čekao trenutak kada će "uletjeti u priču o praznicima" i da će ovo Bećirovićevo zakonsko "nedonošče" i politikantsko rješenje izazvati trvenja i dodatno podijeliti BiH.

Ko brani interese Republike Srpske, ko ih ruši, ko praznuje a ko slavi pobjede biće jasno vrlo brzo. O zahtjevu za Bećirovićevu smjenu, sasvim je sigurno još će se ukrštati koplja i na sve načine braniti oni kojima bude odgovarao. Jasno je i to da će se u pozadini iza očiju javnosti, sklapati partnerstva i praviti kombinatorike.

Činjenica je i to da politika i politikantstvo u BiH nikada nisu bili jasno razdvojene. Zbog svih tih činjenica sasvim izvjesno da će BiH još dugo ostati bez zajedničkih praznika, što će u svakom slučaju ojačati Republiku Srpsku i njenu poziciju u ovoj na sve načine neusklađenoj i neuređenoj državi.

I na početku ove godine, prije izbora i nakon njih svako će slaviti svoje praznike.

Republika Srpska svoje, neuređena Federacija svoje, a Zapadna Hercegovina svoje.

Da li BiH ima razloga za slavlje odgovor najbolje daju oni kojima nije ni do slave ni do slavlja, ni do praznika ni do smjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana