Praznik

Vedrana Kulaga
Praznik

Danas će se u većem dijelu FBiH, ali i u zajedničkim institucijama, obilježiti 1. mart kao dan nezavisnosti BiH.

Tim povodom svečani prijem biće organizovan u zgradi Predsjedništva BiH, a organizovaće ga bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Ono što je nevjerovatno jeste to da je i svim zaposlenim u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH, pa dakle, i Srbima koji taj datum niti obilježavaju, niti žele da obilježavaju, juče dostavljena odluka da je 1. mart neradni dan, što su predstavnici RS osudili i ocijenili kao put ka unitarizaciji BiH.

- U skladu sa Aneksom dva Ustava BiH obavještavamo vas da se za Dan nezavisnosti BiH u utorak, 1. marta, neće raditi - navodi se u odluci Zajedničke službe Sekretarijata.

"Lijepo" od njih, ali Srbi su odlučili da na taj dan rade. Jer obilježavanje 1. marta za predstavnike RS nema nikakvog smisla, ni značaja. Jedino što se obilježavanjem ovog datuma postiže jeste, kažu oni, ponižavanje i nametanje samoproglašenih praznika svima. Ovaj datum ne slavi čak ni cijela Federacija. Jer taj datum samo podsjeća na krvave ratne događaje, ali na dan nezavisnosti BiH nikako.

Istorijske činjenice se moraju poštovati i uvažavati, a činjenica je da je dana 1. marta 1992. godine, bez učešća srpskog naroda, organizovan referendum na kojem je odlučeno proglašenje nezavisnosti i otcjepljenje BiH od tadašnje SFRJ. Na taj dan je ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu ubijen srpski svat Nikola Gardović.

To političari iz Sarajeva ili ne znaju ili svjesno odbijaju da znaju. Za Srbe ovaj datum nikada neće biti praznik, jer zašto uopšte praznovati dan kada je počelo ubijanje i sve loše čije se posljedice osjećaju i danas?

Osim toga, u BiH nema saglasnosti o praznicima i 1. mart nije praznik u Republici Srpskoj, a Zakon o praznicima RS poznaje datum potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao praznik u BiH i u RS. A kao što se zna, zakona o praznicima na nivou BiH nema.

Dakle, prvi mart nije praznik i nije pravedno da se nekome nameće samovolja jednog naroda u BiH i da se Srbi konstantno tog "slavnog" 1. marta omalovažavaju.

Jer 1. mart je ipak samo 1. mart. Prvi dan trećeg mjeseca u godini. Dan koji Srbe i Srpsku podsjeća na neke loše događaje. I ništa drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana