Praznik rada

Milijana Latinović

Međunarodni praznik rada u Republici Srpskoj veliki broj radnika iz godine u godinu dočekuje sa nezadovoljstvom i sve manjom željom za bilo kakvim slavljem. Mali je broj onih koji se istinski raduju proslavi 1. maja, koja odavno i nije proslava, već grčevita borba za prava koja se veoma često guraju u zapećak.

Prava brojnih radnika odavno su samo mrtvo slovo na papiru, a mnogi su, uprkos želji i volji da pošteno zarađuju kako bi prehranili porodice, ostavljeni na milost i nemilost poslodavcima. Javašluk i nepoštovanje radničkih prava u pojedinim preduzećima odomaćili su se do te mjere da je takvo stanje za poslodavce postalo sasvim normalno. A ne smije da bude.

Iako se Srpska godinama bori protiv sive ekonomije, pooštrava zakonske mjere i propisuje sve veće novčane kazne, bahati poslodavci uspijevaju da izmaknu i zakonu i pravdi, pa ne uplaćujući doprinose potkradaju i radnike i Republiku.

Mnogi na radna mjesta odlaze strahujući od otkaza, a na Praznik rada gledaju kao na rijetku priliku da predahnu i dan provedu sa najmilijima.

Odlazak na izletišta, slavlje uz iće i piće, većini i ne pada na pamet.

Prateći statistiku, oni koji nisu baš najbolje upućeni u situaciju mogli bi zaključiti da kod nas ipak ruže cvjetaju, jer se broj nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje konstantno smanjuje. Međutim, i najsjajnija medalja ima dvije strane, pa tako i istina o padu broja nezaposlenih.

Iako se privreda donekle razvija i radna mjesta otvaraju, mnogo je više onih koji su u proteklih nekoliko godina s koferom u ruci otišli u Njemačku, Sloveniju i druge evropske zemlje i tamo zarađuju višestruko veće plate. I nisu otišli samo oni, otišle su cijele porodice, koje i ne pomišljaju na to da se vrate. I nije to problem samo kod nas, istu muku muče i zemlje regiona.

Nadležni u Republici Srpskoj uvjeravaju da će nastaviti da stvaraju bolji poslovni ambijent, učiniti sve da rasterete privredu i da u saradnji sa poslodavcima stvore uslove za rast plata. Odlučni su u namjeri da sivu ekonomiju iskorijene.

Sve dok se to ne desi, biće nezadovoljnih radnika koji zbog male plate, neuplaćenih doprinosa, naknada za prevoz i topli obrok, ne mogu i ne žele ni da da razmišljaju o prvomajskom roštilju i pasulju, u kojima iz godine u godinu dominira začin gorčine.

Ovogodišnji, ako je suditi prema najavama meteorologa, začiniće pljuskovi i poneka pahulja snijega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana