Praznik rada

Marijana Miljić Bjelovuk

Mali je broj onih srećnika u Srpskoj koji se raduju proslavi Prvog maja, Međunarodnog praznika rada. Od početka ekonomske krize gotovo svakodnevno smanjuje se broj zaposlenih, pa se time svake godine tanji i broj onih koji u pravom smislu riječi proslavljaju Prvi maj.

 

Mnogi koji imaju posao svaki dan žive u strahu da ne izgube radno mjesto, pa zbog toga nemaju želju da obilježavaju i proslavljaju ovaj praznik, već se više raduju što će na ovaj način dobiti dva slobodna dana i odmoriti se od poslovnih obaveza.

Očigledno je da je svakako više onih koji ove godine neće posjetiti izletišta i na taj način uz "iće i piće" bar malo predahnuti i odmoriti se od poslovnih obaveza, jer im uz sve brige i probleme nije do proslave.

Prema posljednjim podacima u Srpskoj ima više od 155.000 nezaposlenih stanovnika i sigurno je da oni nemaju ni mogućnosti ni želju da uživaju i da se raduju Međunarodnom prazniku rada. Njihovu gorku sudbinu sigurno će dijeliti i oni koji su u međuvremenu ostali bez posla, a samo u prva dva mjeseca ove godine bez radnog mjesta je ostalo 7.077 radnika, što znači da je bez zaposlenja dnevno ostajalo 117 radnika.

Međutim, ne smanjuje se samo u Srpskoj broj onih koji proslavljaju Međunarodni praznik rada, nego u čitavom svijetu, jer ekonomska kriza, koja ne popušta i ne jenjava, uništava privredu i time stvara sve veći broj nezaposlenih.

U institucijama u Republici Srpskoj najavljuju da će nastaviti da budu maksimalno posvećeni poštovanju radničkih prava i da će nastojati da stvore povoljniji ambijent za stimulisanje zapošljavanja, zaštitu prava radnika i interesa poslodavca. Nadležni u Srpskoj treba više pažnje da posvete problemima nezaposlenosti i privredi, jer samo na taj način može doći do otvaranja novih radnih mjesta i povećanja broja onih koji će se radovati Međunarodnom prazniku rada.

Nezaposlenima ne ostaje nište drugo nego nada da će se konačno početi otvarati nova radna mjesta, jer ćemo samo na taj način Prvi maj sljedeće godine dočekati u mnogo boljem raspoloženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana