Praznik kojeg nema

Željka Domazet

Godinama su zvaničnici u BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pokušavali da se usaglase u vezi sa datumima zajedničkih, državnih praznika, formirane su kojekakve radne grupe i komisije, ali naprosto dogovora nije bilo i po svemu sudeći da ga još zadugo neće biti.

Svega toga su svjesni i predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH. I dok zvaničnici Hrvata mnogo ne insistiraju na tome da se obilježavaju praznici iza kojih ne stoji Srpska i ne guraju je u obilježavanje dana državnosti, Bošnjaci to i te kako rade.

Federacija je i ove godine 25. novembar proslavila kao "dan državnosti BiH", dok je u Srpskoj bio uobičajeni radni dan. To što u RS nije bilo proslave ove je godine naročito zasmetalo mnogima u FBiH.

Tako su bošnjački zvaničnici i intelektualci netačno ustvrdili da je ovo po zakonu praznik na nivou BiH pa i da bi trebalo kažnjavati predstavnike Republike Srpske koji rade u institucijama BiH zato što je 25. novembar za njih običan radni dan. Bošnjački intelektualci i "stručnjaci prava" idu korak dalje pa bez imalo zadrške postavljaju pitanje zašto srpski član Predsjedništva BiH ne slavi 25. novembar i tvrde da on u Predsjedništvu BiH "protivpravno radi".

Svi ti vajni pravnici  ako  iole poštuju zemlju u kojoj žive, poznaju istoriju i pravo morali bi znati da je BiH nekada bila u Jugoslaviji i da je bila republika a ne država. Ako im niko do sada nije javio, ako čuju i ukoliko hoće da znaju, te ukoliko misle dobro ovoj zemlji trebali bi i morali znati da se Jugoslavija raspala i da je već odavno bivša.

Morali bi znati da mnogobrojniji narod ne bi trebao malobrojnijem da diktira u ovoj zemlji koje će praznike slaviti, koje datume obilježavati i da praznovanje u BiH i na nivou BiH treba da se dogovori zajednički. Tek onda kada Srpska i Federacija postignu dogovor, tek kada tri konstitutivna naroda postignu saglasnost oko praznika i donesu  zakon o praznicima na nivou BiH, onda se može govoriti o prazniku na nivou BiH.

Dok se dogovor ne postigne, Srpska će slaviti svoje praznike, FBiH svoje, a zajedničke institucije i ljudi zaposleni u njima  praznovaće prema  zakonima i propisima koji vrijede u entitetima iz kojih dolaze.

Nikakvo pozivanje na kažnjavanje zvaničnika iz RS što ne slave 25. novembar kao nekakav dan državnosti, nije ništa drugo do poziv na razaranje ove zemlje i razgradnja ono malo saglasnosti koja u njoj postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana