Praznične cirkusijade

Željka Domazet

Da u BiH još zadugo neće biti dogovora o praznicima jasno je svakom laiku kada prođe ulicama Sarajeva.

Grad koji bi trebalo da odslikava principe dogovora i suživota u ovoj zemlji, koji su gotovo potpuno pogaženi, bio je za 25. novembar, koji se u FBiH slavi kao "dan državnosti", osim zastavama BiH "ukrašen" i ratnim barjacima Armije RBiH. Kada se ima u vidu činjenica da srpski narod nikada neće pristati da zastava armije čiji su mu pripadnici nanijeli duboke rane bude zastava kojoj će se klanjati, jasno je kao dan da zajedništva pa ni u praznicima još zadugo biti neće.

Pored ovih stvari valja imati u vidu i činjenicu da su zvaničnici bošnjačkog naroda pokrenuli inicijativu da bude ukinut 9. januar kao Dan RS, zbog čega je u Srpskoj održan i referendum i zbog čega zvaničnici najvišeg zakonodavnog tijela u RS idu na saslušanja u Tužilaštvo BiH. Stoga ne čudi činjenica da su nas pored brojnih stvari u ovoj zemlji podijelili i praznici.

Licemjerno pozivanje na ideje ZAVNOBiH-a onih koji su sve učinili da bi te ideje pogazili i uništili državu za koju se srpski narod zalagao nije ništa drugo do podmetanje kukavičijeg jajeta i prodavanje magle u atmosferi u kojoj je sve jasno kao dan. Izbor 25. novembra za "dan državnosti BiH" i to od onih čiji su preci učestvovali u handžar divizijama još je samo jedan od apsurda ove zemlje i licemjerstvo na kojem se ova zemlja pokušava održati. Kada se ima u vidu činjenica da više od dvije decenije nema dogovora ni o praznicima i danima iza kojih će svi u ovoj zemlji stati, jasno je da je o krupnijim pitanjima saglasnost potpuno nemoguća.

Svi oni koji su sve učinili da se ideje antifašizma ugase, da se zajedništvo pogazi i da se malobrojniji narodi podrede onim najbrojnijim, u krajnjoj liniji i ne čine ništa drugo nego da još dodatno podijele ovu na sve načine i do srži podijeljenu zemlju. Budu li i dalje na tome istrajavali, ona će sasvim sigurno lako popucati po svim šavovima koji je još drže na kakvom-takvom okupu. Valjda im je za ovo gotovo četvrt vijeka više jasno da srpski narod pod njihovu ratnu zastavu neće stati nikada. Praznične cirkusijade su im već odavno uzaludne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana