Praznici na sudu

Vedrana Kulaga Simić

Ustavni sud BiH svako malo ima pune ruke posla zbog raznih apelacija za ocjenu ustavnosti koje na njihovu adresu šalju mahom politički predstavnici bošnjačkog naroda kao znak nezadovoljstva pojedinim zakonskim rješenjima u Srpskoj.

Posebno, čini se, vole da kod tamošnjih sudija provjere da li su njihove kolege u pravosuđu Srpske pravilno presudile kada su u svojim rukama imale, po mišljenju Bošnjaka, te iste "sporne" materijale i saopštile da njihovim odredbama nije povrijeđen ničiji, pa ni vitalni interes bošnjačkog naroda.

Među posljednjima na adresu Ustavnog suda u Sarajevu stigao je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Srpske i to zbog 9. januara - Dana Republike.

Ocjenu ustavnosti zatražio je Bakir Izetbegović, a o tome je juče javna rasprava vođena u Ustavnom sudu BiH, iako je ranije utvrđeno da taj datum ne vrijeđa ničiji nacionalni interes. Ali praksa je praksa, pa i ne treba da čini što je i taj zakon došao pred sudije u Sarajevu.

Rasprava k'o rasprava, osim što je ova očigledno nepotrebna. Jer je i više nego jasno da Dan Republike ne vrijeđa nikoga samo zato što se obilježava istog dana kada i krsna slava Sveti Stefan. Još je i jasnije da je cilj apelacije osporavanje svega u RS, nastavljanje tradicije da se na sve što im nije potaman Bošnjaci žale Ustavnom sudu u Sarajevu.

Jer kako je sada odjednom, nakon dosta godina, sporan taj dan?

Predstavnici Srpske juče su poručili da na istom mjestu nema mjesta za politiku i emocije, da moraju svi da poštuju ono što je napisano u zakonu i, usput, i potvrđeno na sudu.

A ni inat nikada ništa dobro nije donio ovoj zemljin koja je i bez njega u problemima "do guše".

Javna rasprava pred Ustavnim sudom BiH u vezi sa zahtjevom Izetbegovića za ocjenu ustavnosti okončana je juče, a dalji koraci još nisu poznati. Da li će sudije u Sarajevu igrati na kartu politike i napraviti greške u koracima ili odigrati pošteno još nije poznato.

Konačna odluka biće saopštena na idućoj sjednici, barem je tako najavljeno, a da li će to biti i kraj sage o praznicima u RS i Danu Republike, teško je reći. Parlament RS je, kao odgovor na Izetbegovićev zahtjev, usvojio deklaraciju u kojoj je naglasio da RS nikada neće odustati od proslave Dana Republike. Ali iz Sarajeva se sve može očekivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana