Praznici i kriza

Dragana Orlović

Besparica, visoke cijene i priča o ekonomskoj krizi jednostavno padaju u vodu kada dođe kraj godine, odnosno, kada stignu praznici. Nerijetko se tada zaboravi na račune za struju, telefon i ostale nezaobilazne mjesečne troškove i obično pohrli u kupovinu.

Kao da blještavi izlozi, razne akcije i popusti posjeduju neku magiju kojom opčine sve. Bez obzira na debljinu novčanika, ljudi krenu u kupovinu svega - od onoga što im zaista treba, ali često i onoga što im nikada neće zatrebati.

I dok trgovci zadovoljno trljaju ruke, veseleći se zagarantovanom profitu, mnogi građani o svojim troškovima krenu da razmišljaju tek kada se stiša praznična euforija.

A poslije te euforije obično ih dočeka minus na bankovnom računu, koji im onda umjesto blještavih izloga "bljesne" pred očima.

Kako bi se to izbjeglo, ako je vjerovati stručnjacima i onome što savjetuju, (a u ovome im se mora odati priznanje da su u pravu, iako to i sami znamo) o troškovima za praznike treba na vrijeme razmišljati.

Neophodno ih je posebno i pažljivo planirati.

Niko ne spori da se praznici moraju proslaviti, naprotiv. Svi zaslužuju da praznike dočekaju i isprate euforično i svečano, da ti dani ne budu isti kao svaki drugi dan u godini i da se za njihovo obilježavanje izdvoji koja marka više.

Isto tako, svi zaslužuju da se tih dana opuste i zaborave na ekonomiju, privredu, radna mjesta... Dani opuštanja su pred nama, ali isto tako neki ne mogu s uma da skinu činjenicu da kada kada prođu Nova godina i Božić svako se vraća svakodnevici, koja je danas, priznaćete, veoma teška.

A da ta svakodnevica ne bi bila u "minusu" i praznici upamćeni po uzročno-posljedičnoj vezi, racionalno trošenje je jedini recept.

Jeste da je biti racionalan teško kada se razmišlja o dočeku Nove godine ili božićnoj trpezi. Jedino nas hladna glava može spasiti od postpraznične depresije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana