Praznici i čestitke

Željka Domazet

Zakon o praznicima na nivou BiH, koji je na Dan Republike Srpske objelodanio predsjedavajući Parlamenta BiH Denis Bećirović, nanovo je postao kamen spoticanja u BiH i u ovoj do kraja nedefinisanoj zemlji podaren kao nova cirkusijada.

Mlađani Bećirović predstavljajući ovaj "novi stari" prijedlog tvrdi da ima podršku 80 odsto poslanika i naroda, ali nije znao da prezira ko su oni na koje računa, niti da nabroji koliko je ovakvih zakonskih pokušaja upućeno od početka rada Parlamenta BiH od Dejtona do danas. Bećirović nije želio da komentariše ni "čestitke" koje su dobili predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH i institucije Republike Srpske tvrdeći da za to treba da "odgovaraju" oni koji su iznosili stavove, kao što i on, kako tvrdi, odgovara za svoje. Međutim, svi oni koji imaju malo duže pamćenje od Bećirovića znaju da je navodno nezavisna nevladina organizacija "1. mart" pod dirigentskom palicom nekadašnjeg ministra obrazovanja i nauke Emira Suljagića, "rješenje" SDP-a kome i sam Bećirović pripada. Upravo ta organizacija je ovih dana na sve adrese u Republici Srpskoj odaslala čestitke neprimjerenog sadržaja koje vrijeđaju Republiku Srpsku i sve njene institucije, predstavnike u institucijama BiH i sve one koji žive u BiH, a ne misle kao Bećirović i njemu slični.

Zaboravlja ovaj mlađani istoričar, koji bi makar sa profesionalne strane trebalo da zna, kako avnojevski slogan kaže i iza koga se zaklanja, da BiH nije ni muslimanska, ni srpska, ni hrvatska, nego i .... i da priča koju sada plasira ne znači da najmnogobrojniji narod treba da sa karte BiH izbriše Srbe i Hrvate, a sve pod sloganom "građanske BiH" i "ljubavi prema ovoj zemlji".

Trebalo bi ovaj SDP-ov junoša da pogleda dobro Dejtonski sporazum koji je ujedno i Ustav ove zemlje, kao i arhivske snimke o tome ko je potpisao, a ko garantovao Dejtonski sporazum, pa da onda "otrovne strijele", koje je nekoć slao prema Srbiji njihov nekadašnji stranački kolega Željko Komšić, prestane slati na tu stranu, kao i na onu na zapadu. Nije mu prošlo, pa neće ni Bećiroviću.

Ako je ovaj vrli istoričar sve zaboravio, onda bi kao parlamentarac mogao da upita svoje kolege u Parlamentu i Srbe i Hrvate da li su zadovoljni ovakvom BiH, da li podržavaju zakonski prijedlog, koji je po ko zna koji put upućen u Parlament BiH i naravno pao kao trula kruška.

Praznovanje Denisa Bećirovića i "čestitke" njemu sličnih nikada nisu dobra donijeli ovoj zemlji, pa ukoliko se baš zaklinju u njenu ustavnu održivost, morali bi pogledati malo šire od sarajevske čaršije i opstanak ove zemlje učiniti održivim. Jasno je kao dan da može živjeti samo na kompromisu u kome praznovanje i čestitke treba da budu prihvatljive za sva tri naroda i neuvredljive za bilo koga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana