Prazni računi

Vedrana Kulaga Simić

Politički problemi i interesi koji godinama čvrsto drže prvo mjesto na sveukupnoj pozornici, koja se jednim imenom zove BiH, ostavili su brojne posljedice na sve ostale sektore. I to one životne, o kojima oni koji drže u svojim rukama sve konce ove zemlje prečesto pričaju, a brzo zaborave.

Pandemija virusa korona, koja je obilježila prošlu godinu, zadala je samo novi i jak udarac prvenstveno onima koji hljeb zarađuju u realnom sektoru i koji najbolje znaju kako je od prvog u mjesecu davati sve od sebe, a na njegovom kraju doživjeti pomračenje kada vide koliko se sav taj trud i isplatio.

I ti i takvi porazi se upisuju iznova i iznova, dok ne “izleti” plaćeniji i bolji posao, što je za neke pusti san na ovom području, ili dok ne spakuju kofere i odu u druge zemlje, gdje će za isti posao dobiti mnogo više novca od ovdašnjeg minimalca ili istog uvećanog za dio koji stiže u kovertama.

Minimalac u Srpskoj je zaista minimalan i ne treba niko da govori da je stanje manje ili više isto i u regionu, te da se bližimo iznosu od 1.000 maraka prosječne plate jer su u toj cifri sabrani i oni koji na državnim i drugim jaslama, a ima ih poprilično, odavno imaju preko tog iznosa. Čak i po nekoliko puta. Moramo pričati o onima koji zaista žive od 520 maraka, koliko iznosi minimalan. Moramo pričati o onima koji žive i od 600, 700, pa i 800 KM i koji nekom čudnom magijom uspijevaju da žive od toga, plaćaju režije, izmiruju kredite, školuju djecu i jednostavno nekada priušte porodici i sebi neki zasluženi odmor. To je naša sumorna realnost, a ništa bolje nije ni onima koji dio dobijaju na ruke jer to opet vuče neke druge probleme, od onih kada uđu u banku da dignu kredit, do onih o kojima razmišljaju kako im se bliži kraj radnog vijeka. Određeni potezi su povučeni s namjerom da radničke plate budu povećane, ali to su tek mali koraci jer je situacija odavno alarmantna i ne treba da čudi što ih sve više postaje tuđa, a ne naša radna snaga. Svako ima pravo i treba da ide gdje su bolji uslovi, ali i poslodavci treba da shvate kakav je momenat došao.

Sve teže će dolaziti do radnika, a upravo od radnika zavisi njihov posao i prihodi. Dramatične promjene se moraju desiti jer kako onaj ko radi za 520 i nešto više maraka može razumjeti kako neko, ko može i ne mora da se pojavi na poslu, mjesečno dodaje na račun nekoliko hiljada maraka samo jer se nalazi na nekoj funkciji. I to ne bi bilo sporno da postoji neka granica i da obični radnik, koji je uložio trud, znanje i novac u svoj rad i usavršavanje do detalja, te koji zna da radi posao, zaradi onoliko da može pristojno da živi. Da pokriva troškove i osjeti i ono malo života mimo radnog mjesta. ++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana