Prazne škole

Marijana Miljić Bjelovuk

Već dugi niz godina u Republici Srpskoj se smanjuje broj đaka, a samo ove godine u školskim klupama je 2,6 odsto manje učenika nego lani.

Iako zbog smanjenja broja đaka nije bilo otpuštanja prosvjetnih radnika, posljedice se nisu mogle izbjeći, pa je velikom broju nastavnika umanjen fond časova. Najveće posljedice osjetili su profesori fizičkog vaspitanja, od kojih će neki ove školske godine držati samo dva časa sedmično. Sa smanjenjem fonda časova na udaru se našao i novčanik nastavnika, jer je logično da sa manjim radnim vremenom uslijedi i tanja zarada, koja ni do sada nije bila bog zna šta.

Osim profesora fizičkog vaspitanja, ova mjera pogodila je još prosvjetnih radnika, a ni tu se ne nazire kraj profesorskim mukama, jer je đaka iz godine u godinu sve manje pa profesori nemaju koga da uče novim vještinama i znanjima. Sve ovo pokazuje da je bijela kuga odavno zahvatila Srpsku, jer je svake godine više umrlih nego rođenih. Očigledno je da živimo u vremenu kada se malo ko odlučuje za potomstvo, stvaranje porodice i bogaćenje škola većim brojem mališana.

Ukoliko se ovakva situacija nastavi, ne možemo a da se ne zapitamo kakvu demografsku sliku možemo da očekujemo za nekoliko godina, koliko će školaraca sjediti u klupama i kolika će uopšte tada norma časova profesora u Srpskoj iznositi.

Kakva je budućnost u Srpskoj, ako će u njoj biti sve manje đaka? Odgovor je sasvim jasan. Nikakva, jer nemamo se kome radovati ali ni za koga raditi i živjeti. Umjesto da se grade nove škole, da se školske klupe pune đacima, te da se traži dodatna stolica za učenika, kod nas je situacija krenula nizbrdo. Škole se zatvaraju, đaka nema, profesorima se smanjuje fond časova jer jednostavno nemaju kome da drže nastavu.

U rješavanje ovoga problema treba da se uključe svi i to hitno. Nadležni treba da daju više stambenih olakšica za mlade bračne parove, te pruže mladim ljudima šansu za zaposlenje, kako bi se lakše odlučili za stvaranje porodice jer jedino na taj način školska dvorišta će biti veselija, a profesori će imati za koga da rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana