Prazne kase

Radmila Đević

U opštinskim kasama sve je manji priliv novca, sredstva od PDV-a ne pristižu ili su minimalno naplativa. Presušile su i ostale naknade, pa većina njih usred ljeta "gleda odakle je vedro"

Situacija sa budžetima opština u Gornjem Podrinju daleko je od idealne. U opštinskim kasama sve je manji priliv novca, sredstva od PDV-a ne pristižu ili su minimalno naplativa. Presušile su i ostale naknade, pa većina njih usred ljeta "gleda odakle je vedro".

Očekivanja su velika, mogućnosti male, a projektovani budžeti ne ostvaruju se ni blizu zamišljenog. Foča, Čajniče, Rudo, Novo Goražde, Višegrad osim što su pritisnuti velikom nezaposlenošću, nedostatkom investicija, posrnulom privredom, svakodnevno se bore sa naplatom PDV-a, a upravo su ovi prihodi okosnica svih budžeta.

Ništa bolje, pojedinima, ne ide ni naplata neporeskih prihoda. Mala vajda je i od naplate šumske naknade, što su iz prve ruke osjetili u izrazito nerazvijenom Čajniču, koje je dobrano u problemu. Skoro 190.000 maraka im je na čekanju po ovom osnovu. Osim šume, ni vodni potencijal više nije garant za punjenje gradske kase.

Kako ispuniti budžetski plan u vremenu kada svi stežu kaiševe? Na koga se osloniti kada su i dobijeni grantovi, koje Vlada RS na sve načine gleda da dodijeli, opet nedovoljni. Svega je malo i nedovoljno, pa bi se većina ovih opština uskoro mogla naći pred rezanjem budžeta, a neki i u minusu.

Jedina opština Gornjeg Podrinja koja je zahvaljujući neporeskim prihodima u prvih šest mjeseci u plusu jeste Višegrad. Iako je pred njima drugo neizvjesno poluvrijeme, višak prihoda mogli su da iskoriste za konkretna ulaganja, što se nije desilo. Višegrad je očigledan primjer da je osim pomoći Vlade RS, naplate prihoda, kontrole troškova, neophodna i ideja, rad i dobro rješenje onih koji su na lokalnim čelima. Od kukanja nema ništa, posebno ako se pare nedomaćinski troše.

Rukovodstva ovih opština hitno moraju da pronađu način kako da se iz ovog stanja iščupaju, jer bi uskoro mogli da se nađu u neobranom grožđu, ako projekti i obećanja data građanima ne budu ostvareni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana