Prazna ognjišta Srba u FBiH

Vedrana Kulaga Simić

Ni danas, nakon više od dvije decenije od završetka krvavog rata, nema pravde i istine za mnoge, niti povratka onih koje srce, duša i sila prilika još vuku na vjekovna ognjišta.

Posljednji popis stanovništva u BiH je ovjerio ono o čemu se godinama pričalo - Srbi su u FBiH nevidljivi. Oni su na nivou statističke greške, što se vidjelo kroz zastupljenost u institucijama tamošnje vlasti i broju obnovljenih imanja u FBiH.

Iako su mnogima u BiH "puna usta" povratka, to se na terenu ne vidi i kako se čini neće se još dugo vidjeti. Svako malo, eto, iskrsne neki problem kada su u pitanju pripadnici srpske nacionalnosti koji žele da se vrate na svoja vjekovna ognjišta - da ponovo budu na onim livadama i poljima gdje su napravili prve, ali i druge važne korake u životu. Želje su, nažalost, jedno, a mogućnosti nešto sasvim drugo.

Ništa manje briga nemaju ni oni koje je sudbina već vratila na puteve kojima su nekada otišli. Oni će, igrom slučaja, krov nad glavom da sačekaju još neko vrijeme jer je, kako kažu, zapelo u papirologiji i ponudama.

Nadajmo se da je to stvarni razlog zbog kojeg novi dom neće dobiti nekoliko desetina srpskih povratničkih porodica do kraja ove godine, kako je obećano, a ne nešto drugo. Nešto što nije u duhu priče o povratku, pravima, konstitutivnosti jer imamo i previše dokaza da vraćanje Srba na nekadašnja ognjišta nije u interesu FBiH. To nije priča od juče. Tu priču znaju svi, ali je priča za danas i sutra ako se nastavi ovakav odnos federalnih vlasti.

Mnogi su polagali velike nade u brojne projekte stambenog zbrinjavanja, ali ni oni ne daju željene rezultate. FBiH i dalje ne želi da pomogne povratak Srba, a i oni kojima je uspio taj prvi korak muku muče da se izbore za svoja prava.

Na takvu praksu mora biti stavljena tačka. Onima koji žele da se vrate, koji hoće pristojan život za sebe i najmilije, treba maksimalno pomoći da taj cilj i ostvare.

Za diskriminaciju na nacionalnoj osnovi nema i ne smije da bude mjesta. Prošlo je isuviše mnogo godina i vrijeme je da oni koji žele dobiju nove ključeve za vjekovna ognjišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana