Prazna kasa u FBiH

Marijana Miljić Bjelovuk

U BiH je prethodnih dana kao bomba odjeknula vijest da će službenici, ministri i policajci u FBiH ostati bez plate, jer je budžetska kasa prazna.

Novac koji je trebalo da očuva likvidnost budžeta od MMF-a bio je mjesec i po deponovan na računu Centralne banke, jer koalicioni partneri u ovom entitetu, SDA, SBB i HDZ BiH, zbog svojih međusobnih nesuglasica nisu našli zajedničku riječ da aminuju pomenuti aranžman.

Prazna kasa i mogućnost da bi neko od njihovih mogao ostati bez ličnog dohotka u ekspresnom roku okupila je koaliciju koja je zakazala sjednicu Parlamenta i prihvatila odluku o povlačenju prve tranše vrijedne 102 miliona KM.

Ovakvi potezi u FBiH jasno pokazuju da, iako pojedini lideri ne žele da priznaju, kriza ozbiljno potresa FBiH i da se neki problemi ekspresno rješavaju tek kada nestane i posljednja marka.

Svi ostali se ostavljaju za neki drugi dan i guraju pod tepih i ujedinjenje se može očekivati samo u onom trenutku kada bi nečija plata mogla biti dovedena u pitanje.

Međutim, u cijeloj priči je zanimljiva činjenica da su baš iz FBiH bili najglasniji protivnici novog aranžmana sa MMF-om, uz opaske da to njima ne treba, te da se novo zaduženje dešava kako bi se izašlo u susret manjem entitetu u BiH.

Čak su i čelnici SDA u dva navrata minirali potpisivanje pisma namjere koje je bilo uslov za kredit MMF-a, jer, eto, taj novac njima nije potreban, a Republici Srpskoj jeste.

Sad se vidi da im je novac bio potreban i više nego Srpskoj.

Jedno je jasno, da od "miniranja" RS nije bilo nikakve koristi i da su svi u julu trebali da potpišu pismo namjere, jer je budžetima finansijska injekcija očigledno više nego neophodna.

Inati koji se u ovoj zemlji prečesto aktiviraju uglavnom se obiju o glavu onome ko se tog inata prvi lati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana