Pravosudno-bezbjednosne sapunice

Vedrana Kulaga Simić

BiH se zbog mnogih stvari može nazvati zemljom apsurda, a takvo stanje proteklih je dana potvrdio i njen pravosudno-bezbjednosni vrh.

Verbalni sukob koji već duže vrijeme traje na relaciji ministar bezbjednosti - Tužilaštvo BiH poprimio je šire razmjere, tolike da su tužioci zatražili od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i Savjeta ministara BiH zaštitu zbog izjava ministra Dragana Mektića u kojima je naglašavao da pojedinci nisu dorasli zadacima koji su im povjereni. Tvrde da Mektić vrši pritisak na njih i da ih vrijeđa, a ministar odgovara da ne rade svoj posao nego samo troše pare.

I tako, nižući izjavu na izjavu, optužbu na optužbu uhvatili su se u svojevrsno kolo koje je po mnogo čemu jedinstveno u regionu, ali i šire. Jer gdje se, osim naravno kod nas, može čuti da tužioci traže zaštitu zbog izjava koje ministar bezbjednosti daje u medijima?

Ovo je samo potvrdilo da je jasno da u BiH mnoge stvari nisu na svom mjestu i da je na sceni ozbiljna situacija koja bi dodatno mogla da još dublje gurne pod tepih mnogo važnija pitanja koja su predugo bez odgovora.

Niko ne može da porekne to da u tužilačkim ladicama mnogi predmeti epilog čekaju nedopustivo dugo. Da mnogi imaju sve pravo ovog svijeta da traže od tužilaca efektivniji rad da bi na neke priče bila stavljena tačka. Ali i drugi u pravosuđu moraju da rade svoj posao mnogo bolje i brže da bi svi dijelovi slagalice došli na svoja mjesta.

Nije, međutim, samo pravosuđe problem. Dosta rupa ima i na drugim stranama, a jedna od njih je i bezbjednost. Posebno u ovom nesigurnom vremenu koje je došlo.

A šta rade najvažniji ljudi u ovim ozbiljnim oblastima? Bave se jedni drugima, analizom izjava datih u medijima, svađaju i optužuju, a takve stvari im sigurno nisu u opisu posla. I ne bi trebalo da budu. Optuživanje i lični sukobi, posebno na ovom, višem nivou, ne mogu da završi ničim dobrim, ni za koga, a posebno ne građane ove zemlje, ma kakva god ona bila, kojima je raznih cirkusa odavno preko glave.

Iz cijele ove apsurdne situacije jedino bi bilo dobro kada bi nadležni zadržali zalet u reagovanjima i primijenili ga na predmete koji dugo skupljaju prašinu. Jer dok god su oni u ovakvim odnosima, oni koji su se ogriješili o zakone mogu da uživaju i čekaju nastavak pravosudno-bezbjednosne sapunice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana