Pravosudni budžeti

Vedrana Kulaga Simić

Pravosudne institucije na nivou BiH godinama su na meti kritika, a posebno onih koje dolaze iz Republike Srpske i to opravdano.

Svojim radom nisu nimalo doprinijele stabilizaciji stanja u poslijeratnoj BiH jer su njihovi predstavnici pristajali na igre dvostrukih aršina iz kojih su kao gubitnici mahom izlazili oni koji su tražili pravdu za srpske žrtve.

Dosta polemika je vođeno, a brojne još traju, u vezi sa radom i načinom na koji su osnovani Tužilaštvo i Sud BiH, ali i kako funkcioniše Visoki sudski i tužilački savjet.

I dok se te priče godinama vrte u začaranom krugu, na račun tih pravosudnih institucija svake godine stižu milioni iz džepova poreskih obveznika ove zemlje.

Njihova kasa bi naredne godine, ako budžet institucija bude usvojen u predloženom obliku, trebalo da bude teža za gotovo milion maraka. Ta razlika u odnosu na ovogodišnje prilive bi trebalo da "ode" za plate, naknade i ugovore usluge, ali je veliko pitanje da li će ikakvu korist od toga imati oni koji ih dobrim dijelom i finansiraju. To su građani BiH, htjeli to oni ili ne. I upravo su oni adresa na koju zaposleni u pravosuđu na nivou BiH treba da polože račune i opravdaju novac koji nemilice troše.

Iskustva i praksa iz proteklih godina ne ulivaju nadu niti neki optimizam da će situacija biti promijenjena u narednom periodu, ali nadležni imaju svako pravo da dokažu suprotno što bi čak bilo i poželjno.

Jedino za sada izvjesno je da će institucije pravosuđa iduće godine imati više novca na svojim računima, a na njima je da taj "dobitak" i opravdaju, a to mogu svojim radom.

To mogu opravdati na način da konačno počnu da u praksi rade onako kako teorija nalaže, a to je da sude po pravu i pravičnosti, a ne prema nacionalnosti onih koji sjede na optuženičkim klupama.

Nijedna presuda ne treba biti obojena tim bojama, ali jasno je da sada ne možemo vratiti dane i godine kada je dokazano da se teorija i pravičnost često, pa i prečesto svjesno guraju pod tepih. Takva politika nije donijela ništa dobro BiH i najgore je što to svi znaju i što malo ko, i pored toga, želi da to i promijeni.

Za promjenu te prakse nije nikad kasno, a prva prilika za to će se nadležnima ukazati već za nekoliko dana kada nastupa nova godina, a sa njom i nova šansa za pravosuđe da opravda i naziv koji nosi i novac koji dobija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana