Pravosudni apetiti

Vedrana Kulaga Simić

Pravosudne institucije BiH su gotovo svakodnevno na meti kritika jer je malo ko zadovoljan njihovim dijeljenjem pravde od postanka do danas. I to s pravom.

Veliki broj predmeta, posebno onih koji se tiču dešavanja iz ratnih devedesetih godina, još čeka epilog, iako se dosta godina nanizalo od kada skupljaju prašinu u ladicama nekih pravosudnih institucija, dok je sa druge strane evidentno da su mnoge presude izrečene na nacionalnoj osnovi.

BiH, ovakva kakva jeste, ima velikih problema, a dobar dio je posljedica upravo nerada pravosudnih institucija jer mnogi slučajevi organizovanog i privrednog kriminala, korupcije i ratnih zločina ili predugo čekaju ili nisu sankcionisani kako nalaže teorija već ustaljena praksa.

Takav rad pravosuđa dodatno i iznova poljuljava krhke osnove na kojima počiva poslijeratna BiH, ali nadležni ne mare za to mnogo. Njihova ključna vodilja je da svake godine traže za sebe više novca iz budžeta, pod izgovorom da je to upravo ono što im treba kako bi podigli svoj rad na viši nivo.

Te želje su im ispunjavane uglavnom uvijek, ali rezultati su, po pravilu, izostajali.

Broj kritika srazmjeran je dubini njihovih džepova, ali to ne pije vode u brojnim slučajevima. Oni su zacrtali svoj pravac, a to je da stalno traže više i više, i da to i dobijaju.

Tu tradiciju su nastavili krajem prošle godine kada su svi sastavljali zahtjeve za naredni period, a konačna računica je pokazala da traže više od onoga što su imali u kasi.

Tužilaštvo je, na primjer, zatražilo deset miliona više i to pod plaštom da će samo na taj način uspjeti da stave tačku na izazove koji su pred njima.

Nikakvu garanciju nisu priložili i šta ćemo, recimo, ako i dobiju novac, a ne urade ono što su naveli? To pitanje je, i sada, kao i godinama ranije bez odgovora.

Stalno se vrtimo u krugu obećanja i nerealnih zahtjeva i zato je ova zemlja gdje i jeste. Na samom dnu na brojnim evropskim i svjetskim listama.

Izvjesno je, sa druge strane, da će institucije pravosuđa na kraju dobiti što i zatraže, ali bi stvarno bio red da novac opravdaju rezultatima i pravdom.

Samo takav epilog bio bi im adut da nastave da povećavaju apetite jer bi, u suprotnom, sve bilo van pameti. Pravosuđe mora da bude jedan od stubova društva, a ne da mlati praznu slamu i niže jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana