Pravosuđe

Svjetlana Tadić
Pravosuđe

Da je stanje u pravosuđu BiH daleko od dobrog svakodnevno pokazuju različiti izvještaji.

Jedan od njih je i onaj koji je sačinila Evropska komisija za efikasnost pravosuđa, iz kojeg je vidljivo da je stanje u bh. pravosuđu i više nego alarmantno.

Tako domaće sudije i tužioci primaju platu toliku da bi obični stanovnici ove “srećne” zemlje od te plate mogli da žive čak šest mjeseci.

Ali to nije najgore, najgore je da iako imaju velike plate sudije ne odgovaraju nikome, pa tako mogu da riješe deset, pet, jedan ili nijedan predmet mjesečno.

Evropska komisija je utvrdila da je u prosjeku za rješavanje i najjednostavnijeg slučaja u sudu u BiH potrebno najmanje 300 dana, a da i ne govorimo o nekim komplikovanijim procesima. Ostale zemlje u regionu takve predmete rješavaju duplo brže.

Sudije se zbog lošeg rada uopšte ne sankcionišu, pa je tako u izvještaju navedeno da su na 100 sudija u 2008. godini u BiH izrečene svega 1,4 sankcije, a, na primjer, u Makedoniji 1,8, Albaniji 2,3, a u Crnoj Gori 4,1 sankcija.

Sav nerad sudija plaćaju naravno stanovnici putem sudskih taksi koje su u BiH, zajedno sa zemljama regiona, najviše. Od taksi se napuni čak 30,6 odsto sudskog budžeta, dok sudovi pojedinih evropskih zemalja uopšte nemaju prihoda od taksi.

Moglo bi se zaključiti da te pare idu na informatičko opismenjavanje sudija i službenika, jer je samo u toj oblasti BiH daleko iznad prosjeka računarske pismenosti u regionu.

BiH je prema informatičkoj pismenosti u pravosuđu ocijenjena kao čak 27 najrazvijenijih evropskih država, daleko više nego Srbija, Hrvatska, Albanija, Crna Gora, pa i Grčka.

Upućeni kažu da su posljedica lošeg stanja u sudovima i tužilaštvima čak dva miliona neriješenih predmeta, korumpirane sudije i tužioci i odsustvo kontrole. Ističu da je bh. pravosuđe jedno od najkorumpiranijih u Evropi.

Domaći zvaničnici sve više ističu da se moraju sprovesti nove reforme u pravosuđu, ali čiji cilj ne bi bila reforma kao takva, već poboljšanje stanja u toj oblasti.

Poslije ovog izvještaja Evropske komisije trebalo bi još ozbiljnije da se zapitaju da li je potrebno samo govoriti o neophodnim reformama ili konačno nešto preduzeti povodom toga. A da nešto hitno treba uraditi, svima je jasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana