Pravosuđe

Goran Maunaga

Stanovnici RS i FBiH imaju pravo da iznesu svoj stav o funkcionisanju pravosuđa na nivou BiH i zato Visoki sudski i tužilački savjet nije trebalo da donosi zaključak kojim osuđuje kritike na račun tog pravosuđa nakon što je Narodna skupština RS donijela odluku o raspisivanju referenduma.

Ta tvrdnja pravu snagu ima zato što je nije izrekao neki političar nego potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić, koja jedina nije glasala za donošenje zaključka VSTS-a kojim je izražena zabrinutost zbog osporavanja zakonitosti postojanja pravosudnih institucija na nivou BiH.

U toj priči bitne su četiri stvari.

Prva je to što VSTS tim zaključkom štiti Sud i Tužilaštvo, iako o radu tih pravosudnih institucija nema nikakve informacije. Jer da su one analizom vlastitog rada došle do preciznih podataka o tome da su, recimo, pripadnici svih nacionalnosti optuženi i osuđeni ravnomjerno i shodno zločinima koje su počinili, VSTS bi u tom slučaju i trebalo da ih štiti. Ali tada ne bi ni imao tu potrebu, jer, u tom slučaju, takav rad tih institucija nikome i ne bi smetao.

Međutim, s obzirom na to da su ti procesi glavni uzrok nezadovoljstva u Srpskoj, jer su najveći predmeti - predmeti za masovna ubistva Srba ostali neriješeni, razumljivo je to što je Narodna skupština donijela odluku o raspisivanju referenduma.

Druga važna stvar, koju je Jukićeva takođe javno iznijela, jeste postojanje dvostrukih standarda VSTS-a. Pa tako kad pravosuđe kritikuje Serž Bramerc, VSTS to bezrezervno prihvata, ali ne može da prihvati da to isto kažu stanovnici RS.

Treća je uvid u stanje predmeta ratnih zločina, pogotovo onih najvećih, u Tužilaštvu i Sudu. Naravno da niko ne može i ne smije da štiti te institucije ako nema uvid u stvarno stanje tih predmeta. A ne samo da ga nema VSTS, nego ni Misija OEBS-a, kojoj je nedavno glavni tužilac Tužilaštva pokušao da zabrani pristup tim predmetima.

I četvrta važna svar je to što nije tačna tvrdnja VSTS-a da osporavanje takvog Suda i takvog Tužilaštva ne doprinosi vladavini prava.

Naprotiv, osporavanje takvih institucija nije pritisak na njihov rad nego je to, baš, povratak pravu.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana