Pravosuđe

Željka Domazet

Da je u pravosuđu BiH boginja pravde dobro nakrivila tasove pravde i da postoji velika opasnost da joj ispadnu iz ruke, pokazuju najnovije afere koje danima potresaju Sud i Tužilaštvo BiH, pa i cjelokupnu javnost u BiH.

Skandalozne tvrdnje tužilaca i advokata da prvi čovjek Tužilaštva BiH ne želi godinama da se podižu optužnice za velike predmete u kojima su žrtve pripadnici srpske nacionalnosti, da se otvaraju istrage protiv sudije za koju cijela pravosudna zajednica ima riječi uvažavanja i epitete najvišeg profesionalizma i da se tužiocima i sudijama koji rade svoj posao podmeće, jasan je dokaz da će pravosudne institucije same sebe pojesti.

Slučaj sa smjenom bivšeg zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH Dragana Čorlije, istraga protiv sudije Apelacionog vijeća Suda BiH Azre Miletić, njena hitna suspenzija i mnoštvo sličnih slučajeva koji su od njihovog formiranja do danas postale gotovo svakodnevne u Sudu i Tužilaštvu BiH nisu ništa drugo do potvrda činjenice da je pravosuđe u BiH sistem bez kontrole i odgovornosti.

Ali, nije isključeno ni to da je od početka pod kontrolom na daljinu političkih krugova i nekih centara međunarodne zajednice i da su se iza debelih vrata sudskih sala donosile naručene presude, vodili montirani procesi i kreirali politički odnosi.

Jer, sve optužbe koje se tiču nosilaca pravosudnih funkcija, a pogotovo tako ozbiljne kao što su one iznesene javno u ova dva slučaja, morale bi da budu dobro ispitane i provjerene.

Iz pravosudne zajednice za sada, međutim, nema jasnog odgovora na sve ove činjenice, osim otrcanih fraza u koje ne vjeruju ni oni koji ih izgovaraju. 

Stoga i ne čudi činjenica da je izgubljeno povjerenje u najviše pravosudne institucije, što će se debelo odraziti na cijeli pravosudni sistem.

Ako se brzo ne nađu rješenja za ove probleme, pravosuđe će postati najkorumpiraniji segment društva, a boginja pravde iz BiH zanavijek otići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana