Pravosuđe

Goran Maunaga

Proklamovani principi jačanja vladavine prava i pravne sigurnosti pod debelim su upitnikom još od formiranja Suda i Tužilaštva BiH, a da od toga nema skoro ništa, definitivno i konačno može da se uvjeri i cjelokupna javnost zahvaljujući otvorenom sukobu te dvije institucije.

Možemo samo da pretpostavljamo tačne razloge i količinu animoziteta koji su doveli do tako oštrog javnog sukoba tih institucija, do "rata" saopštenjima što je, ne samo neprimjerena praksa u pravosuđu, nego način do sada neviđen u svijetu.

Jedno je sigurno: s obzirom na intenzitet tog sukoba koji je nastao zbog predmeta "Meso" i "Gibraltar", u pozadini svega stoji politika, a ne pravo, pravda i proceduralni propusti.    

Potpuno pogrešno bi bilo upuštanje u "meritum" u tom pravosudnom ratu, u "vaganje" krivice, odgovornosti jednih ili drugih jer, jednostavno, obje strane su prekršile pravilo da se sve nesuglasice između njih rješavaju unutar sistema i u okviru zakona. Krivica i odgovornost su podjednake.

Isto kao što su podjednake i u svim prethodnim godinama vezano za niz predmeta, uglavnom krivičnih djela ratnog zločina, a u kojima je i tuženo i suđeno na, najblaže rečeno, čudan, nelogičan, nepravni način.

Ako bi čovjek bio maliciozan, moglo bi se konstatovati da je ovakav javni rat Tužilaštva i Suda čak potpuno logičan slijed događaja nakon što su te institucije svojim dosadašnjim načinom rada, iznuđivanjem dokaza i neobjašnjivim presudama pokazale pravi razlog njihovog osnivanja i postojanja.

Iako je, dakle, niz svjedoka u više predmeta potvrdilo da su im tužioci svjedočenja iznudili, uzeli pod prisilom i ucjenjujući ih, uz podmetanje i mijenjanje iskaza, i iako je Evropski sud za ljudska prava ocijenio da je Sud BiH u predmetima ratnih zločina sudio po nevažećem zakonu, sve to nije ni dotaklo te pravosudne institucije.    

Ali, zato, jesu politika i politički interesi koji su duboko i otpočetka involvirani u te predmete preko njihovih aktera.

I ne samo u te.    

Sud BiH je u pravu kad kaže da je takvim istupima došlo do uznemirivanja kompletne javnosti, ali griješi kad za tu situaciju, pored Tužilaštva, ne krivi i sebe.

Posebno je pogođen izraz "uznemiravanje kompletne javnosti", kojim se misli na cijelu BiH, jer je do sada, godinama, zbog načina rada i Suda i Tužilaštva, s debelim razlogom bio uznemiran samo dio javnosti koji se odnosi na Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana