Pravosuđe

Vedrana Kulaga Simić

BiH je zemlja koja ima mnogo stvari sa kojima se ne može pohvaliti, a među njima su pravosudne institucije BiH, koje godinama unazad vode svoju politiku, ne želeći ni za milimetar da promijene kurs iako je mnogima više nego jasno da idu u pogrešnom smjeru i suprotno mnogim zakonskim pravilima.

Upravo zbog takvih stvari i "pravde" koju su Sud, Tužilaštvo i Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH sprovodili tokom proteklih godina, Republika Srpska je riješila da se nešto mora mijenjati i da takva praksa mora biti prekinuta.

Pravosudne institucije na nivou BiH godinama su zaštićene kao malo ko u ovoj zemlji, pa možda i šire. Ponašaju se kao da su nedodirljive, da jedine poznaju pravdu i zakone, a pokazalo se, a to su potvrdile i najviše evropske pravosudne institucije, da nisu bile u pravu. Pokazalo se da su griješile i da te greške treba i da isprave.

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa na nivou BiH izgledao je kao svjetlo na kraju tunela i ulivao nadu da će pravosuđe u BiH biti dovedeno u neke zakonske okvire, posebno ako se zna da Sud i Tužilaštvo nisu utemeljeni u Ustavu i da su, u neku ruku, proizvod želja mnogih stranaca koji su s vremena na vrijeme boravili u ovoj zemlji i zarađivali dobre plate. Nažalost, nije sve kako bi trebalo da bude, pa ni strukturalni dijalog o reformi pravosuđa. I on je, izgleda, skrenuo sa pravog puta na koji treba da bude vraćen i to hitno.

Ovakva ocjena mogla se čuti juče u Banjaluci i to posljednjeg dana šeste runde dijaloga o reformi pravosuđa između BiH i EU. I to nije bio samo slučaj tokom jučerašnjeg dana. I ranije su neki iz Republike Srpske tražili da dijalog bude vraćen u one okvire koji su dogovoreni i da bude riješena većina, ako ne i svi problemi koji opterećuju pravosuđe na nivou BiH.

Zaključeno je da se ide u izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku kako bi bila omogućena svima obnova postupka, a kako ne bi došlo do novih odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda. I to je korak naprijed, ali svi učesnici u ovom dijalogu moraju da naprave iskorak i da se drže onoga što je rečeno prije tri godine kada je sve počelo.

Strukturalni dijalog na kraju mora dati rezultate i dovesti do neophodnih promjena. Pravosuđe ne smije ostati na sadašnjem nivou, jer su mnogi i više nego patili zbog toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana