Pravosuđe na disciplinskom

Vedrana Kulaga Simić

Sudije i tužioci bi, prema pisanim i nepisanim pravilima, trebalo da budu uzor u dijeljenju pravde i poštivanju zakona, ali svakodnevica nas je, nažalost, uvjerila da je ponašanje u praksi daleko od teorije.

Pravosudni sistem na nivou BiH stalno je na meti kritika, a pošteđene nisu ni njihove kolege na drugim adresama, što je vidljivo iz posljednjeg izvještaja disciplinskog tužioca koji je sabrao sve prošlogodišnje pritužbe na rad sudija i tužilaca.

Na adresu Kancelarije disciplinskog tužioca stiglo je čak 1.077 pritužbi na rad zaštitnika pravde, odnosno 150 više u odnosu na godinu ranije, a najviše ih je "optuženo" za nemar i loše postupanje prema učesnicima u postupku.

Konačan epilog je da je lani 19 sudija i tužilaca kažnjeno zbog nepoštivanja pravila službe, mahom smanjenjem plate i javnim opomenama, ali je bilo i slučajeva da su pojedinci i razriješeni dužnosti.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH je prošle godine i u prvim mjesecima ove godine istjerao iz službe troje sudija i tužilaca nakon što je dokazano da su grubo prekršili ono što ni u snu nisu smjeli. Tužilac je držao jedan predmet u ladici čak 15 godina, sudija je zloupotrijebila položaj kako bi suprugu pribavila uvjerenje o položenom stručnom ispitu na koji nije ni otišao, dok je u jednom slučaju okrivljena iz pravosudnog sistema podnijela ostavku tokom disciplinskog postupka.

Takvi slučajevi, koji će ostati trajno upisani u evidencijama, dodatno ruše ugled ionako poljuljanog pravosuđa i tjeraju mnoge da se zapitaju kakva smo to zemlja u kojoj na optuženičkoj klupi završavaju oni koji bi trebalo da budu na ovoj drugoj strani.

Niko nije bezgrešan i svakome se može potkrasti greška u poslu, ali je neshvatljivo da je neko bio u stanju da duže od decenije pusti da na predmet pada prašina i da se ne učini ništa na tom pitanju. Osim da nastavi da ne radi ništa, kao ni do tada.

Takvo ponašanje je, u najmanju ruku, sramota za pravosuđe, čiji je osnovni zadatak da bude stub pravde, ali godinama imamo slučajeve koji ukazuju da su pojedinci u sistemu "zaboravni", da kriju slučajeve u ladicama, da se nekulturno ponašaju i da na kraju krajeva rade kao i oni koje brane. I zato ne treba da čudi da su građani sve nezadovoljniji njihovim radom, već bi trebalo da čudi kako pritužbi nema i više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana