Pravosuđe BiH

Željka Dobrić
Pravosuđe BiH

U pravosuđu BiH mnogo toga je nelogično i sumnjivo, i to nije nikakav lični, zlonamjeran stav, već činjenica, do sada potvrđena desetinama puta.

Kako stvari stoje, ta činjenica će se još jednom potvrditi i na slučaju Branimira Glavaša, koji je osuđen za zločine nad Srbima u Osijeku. Hrvatska treba da BiH dostavi presudu Glavašu, koju zatim treba da potvrdi Sud BiH, nadležan za ratne zločine, i da da Glavašu mogućnost da se žali.

Sudeći prema ranijem radu pomenutog suda, Glavaš bi na slobodi mogao da dočeka duboku starost, a sve zahvaljujući pravnom lijeku žalbi i neefikasnosti i političkoj podložnosti Suda BiH.

Uz dužno poštovanje časnim pojedincima, mnogo je u pravosudnim institucijama BiH onih koji prekrajaju pravila po svojoj mjeri, odlučuju mimo reda i zakona koji će predmet kada doći na odlučivanje, donose politički motivisane odluke, sude većinom Srbima da daju kredibilitet tvrdnjama da su genocidan narod, a svaku kritiku okarakterišu kao pritiske na instituciju...

U kojoj to demokratskoj zemlji predsjednik jednog suda može da podnese tužbu svojim sudijama, kao što je to uradila predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso, žaleći se na ocjenu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da je njen rad tek zadovoljavajući, odnosno, na najnižem nivou? A koji bi častan sudija onda zabranio zakonsko pravo instituciji da ocjenjuje rad njegovog nadređenog?

Sud BiH nerijetko govori ustima sarajevske čaršije, pa su njegove sudije predvodile hajku na političare koji su se zamjerili čaršiji, te donosili odluke koje direktno i indirektno idu u korist Bošnjaka.

Ništa bolja situacija nije ni u Ustavnom sudu BiH koji je, da se ne bi zamjerio OHR-u, proglasio ustavnim član Zakona o povratu stanova kojim se direktno krše ljudska prava nekome, samo zato što je vojno lice. Ne zna se šta je licemjernije, to što je jedna takva institucija donijela očiglednu političku odluku da se ne zamjeri visokom predstavniku čiju protekciju su Bošnjaci kamčili svih ovih godina ili činjenica da je u odluci koja legalizuje otimačinu srpskih stanova u Sarajevu decidirano navedeno da je to "opšti interes, koji je iznad pojedinačnog".

Pravosuđe u BiH nije problem samo Srbima, već svakom građaninu BiH koji se sutra može naći na optuženičkoj klupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana