Pravosuđe BiH

Goran Maunaga

Nakon što je sudija Džoana Korner, predstavnik misije OEBS-a, sačinila kvalitetan izvještaj o procesuiranju ratnih zločina na nivou BiH i o radu, odnosno neradu Tužilaštva i Suda BiH, došlo je vrijeme i da te institucije makar daju odgovore na nalaze i preporuke Kornerove.

Predsjednica tog suda Meddžida Kreso složila se sa svim nalazima i konstatacijama Kornerove u vezi sa neradom Tužilaštva, ali je odbacila većinu kritika koje je Kornerova uputila toj instituciji.

Dok čekamo stav Stalne komisije za efikasnost sudova o tom izvještaju, kao i reagovanje Tužilaštva na upućene kritike, treba priznati da je Kreso, bar kada je riječ o načinu rada Tužilaštva, u pravu.

Činjenica je da je Tužilaštvo, pored ostalog, kako su to navele i Kornerova i Kreso, u mnogim složenim predmetima ratnih zločina podizalo više pojedinačnih optužnica i na taj način umanjivalo značaj i težinu takvih predmeta.

Radilo se, naravno, o predmetima ratnih zločina počinjenih nad pripadnicima srpskog naroda.

Dalje, obje su se složile da je Tužilaštvo odgovorno za pad kvaliteta optužnica, loš prioritet predmeta, podizanje optužnica u jednostavnim umjesto u složenim predmetima te za cijepanje složenih na više manjih predmeta.

Naime, činjenica je da je problem u radu Tužilaštva daleko složeniji, jer tužilaštva vode politiku gonjenja koja može dovesti do stvaranja selektivnog pristupa za mnoge presude, za šta Tužilaštvo BiH terete i udruženja porodica stradalih kao i vlasti Republike Srpske.

Međutim, najgore po društvo je kada Sud i Tužilaštvo u tandemu rade negativno, kao što je to pokazao najnoviji primjer odluka u vezi sa paljenjem zgrade Predsjedništva BiH. Dok Tužilaštvo protiv odgovornih nije podiglo optužnicu za terorizam, Sud BiH je sudio iako je bio nenadležan u tom procesu, pa su i te presude na minimalne kazne zatvora ukinute.

Tako je nada da će silne afere u pravosuđu na nivou BiH bar privremeno biti zaustavljene nakon što je objelodanjen izvještaj Kornerove, pala u vodu.

Sve to govori samo jedno - nezavisno, profesionalno i odgovorno pravosuđe u BiH nije ostvareno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana