Pravo na mišljenje

Željka Domazet

Činjenica da se od formiranja pravosudnih institucija na nivou BiH nikada nije desilo da prilikom izricanja presude u sudnici nije prisustvovao niko iz Tužilaštva BiH i da je sudija Srbin izdvojio mišljenje i iz revolta nije ušao u sudnicu, trebalo bi da bude jasan alarm Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) da se debelo pozabavi problemima koji razdiru pravosuđe na nivou BiH.

Međutim, umjesto pospremanja stanja u Sudu i Tužilaštvu, VSTS je krenuo da se obračunava sa kadrovima koji su smogli snage da ukažu na probleme.

Tako se tužilac Miroslav Janjić, koji je otvoreno u javnosti progovorio da u pravosudnom sistemu na nivou BiH nešto opasno smrdi, našao na udaru disciplinskog tužioca. Od podizanja optužnice pa do izricanja oslobađajuće presude Oriću, ovaj tužilac je dobio desetak kojekakvih disciplinskih prijava, lažno prijavljivanje za navodno uzimanje mita i prijetnje smrću njemu i njegovoj porodici.

Kada je riječ o disciplinskim  prijavama, do sada su riješene četiri i sve u Janjićevu korist, dok se prijetnjama smrću niko od nadležnih nije ozbiljno pozabavio, iako su uredno prijavljene. Indikativno je takođe da su čak dvije disciplinske prijave Janjiću pristigle uoči izricanja oslobađajuće presude Oriću, kao i da su, kako tvrde iz Kancelarije disciplinskog tužioca, uslijedile po službenoj dužnosti nakon izricanja presude, te stoga nisu van pameti  tvrdnje dobro potkovanih pravnika da sve one koji misle svojom glavom i koji se ne libe da kažu ono što misle treba ućutkati.

Ako se ne krije da je Kancelarija disciplinskog tužioca po službenoj dužnosti pokrenula disciplinsku prijavu protiv Janjića samo zato što misli svojom glavom i ne libi se da javno kaže svoje mišljenje, postavlja se pitanje zbog čega "revnosno Tužilaštvo" nije po službenoj dužnosti otvorilo proces protiv svih onih koji su ispred pravosudnog kompleksa mahali ratnim zastavama, uzvikivali "Alahu-ekber" i bezočno vrijeđali srpske žrtve. Jasno je da se pravosudne institucije na nivou BiH ne miješaju u svoj posao i da rade po političkom diktatu bošnjačke politike kako bi od svih ratnih zločinaca iz reda bošnjačkog naroda napravili heroje.  

Nakon svega što se dešava tužiocu Janjiću, nesporno je da će svako onaj ko misli svojom glavom u pravosudnim institucijama na nivou BiH i ko je spreman da kaže to što misli biti progonjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana