Pravo jačeg

Goran Maunaga

Niko u BiH pouzdano ne zna čime se konkretno u ovoj zemlji bavi američka privatna vojna firma Military Proffesional Resources Incorporatied (MPRI). Oni račune nikome u BiH ne polažu, a o njihovom tajnom djelovanju niko ne smije ni da ih pita, jer se jednostavno radi o specijalno povlašćenoj firmi koja nastupa s pozicija sile.

Takvo djelovanje neke strane privatne firme u bilo kojoj suverenoj i demokratskoj zemlji jednostavno je nezamislivo. Zato je takav način rada MPRI u BiH jedan od najpreciznijih pokazatelja o tome šta je, kakva je i gdje se na svjetskoj mapi uređenih zemalja nalazi BiH.

Saznanje da MPRI, poslije svega što se o toj svjetski ozloglašenoj firmi zna, i dalje nekontrolisano mešetari po BiH, činjenično maksimalizuje i štetnost uloge OHR-a. Da nije OHR-a i njegovog višegodišnjeg pogubnog djelovanja po BiH, onda sigurno ne bi više bilo ni osnova za takvo djelovanje firmi poput MPRI.

Poražavajuće je saznanje da Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, čak ni njen predsjedavajući, nisu informisani o tome šta i za koga MPRI radi u BiH.

Posljednjih godina, sada čak i decenija, ovdje smo odlično upućeni u postojanje i funkcionisanje prava jačega. Jedan od najboljih primjera za to je i način funkcionisanja MPRI, ali svjetski silnici i moćnici bar ne bi trebalo da budu toliki licemjeri da nam govore o demokratiji i vladavini prava dok ovdje, na taj način, djeluju njihove moćne firme.

Zlo koje je srpskom narodu svojim djelovanjem u posljednje dvije decenije nanijela MPRI, od NATO bombardovanja Republike Srpske do protjerivanja 200.000 Srba iz Hrvatske, nikad neće biti zaboravljeno.

I pored očigledne vladavine prava jačeg, nikad ne treba prestati vjerovati da će to pravo, kao i pravda, naći put do istine. Federalni sud u Čikagu prihvatio je tužbu srpskih udruženja u SAD podnesenu protiv MPRI. Tu su, naravno, i dokazi.

Poslije tog, u slučaju da ishod sudskog procesa bude pozitivan po podnosioce tužbe, udruženja žrtava rata iz RS, kao i sama Srpska, imaće otvorena vrata da podnesu sličnu tužbu.

Ako presude budu u korist podnosilaca zahtjeva, to bi bio bar mali dio satisfakcije za zločinačko NATO bombardovanje samo jedne od zaraćenih strana u BiH. U to treba vjerovati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana