Pravno-političko nasilje

Miroslav Filipović
Pravno-političko nasilje

Koliko je kvarna i licemjerna politika međunarodne zajednice u BiH najbolje svjedoči izjava premijera Republike Srpske Milorada Dodika da je prije tri sedmice dobio ponudu da prihvati ustavne promjene, a da bi zauzvrat bila zaustavljena istraga Tužilaštva BiH protiv njega.

Načelo demokratskog odlučivanja predstavnici demokratske međunarodne zajednice zamijenili su principom ucjene, sile, pravno-političkog nasilja i drskog nipodaštavanja naroda ove zemlje, njihovih institucija i legalno izabranih predstavnika vlasti.

Time dolazimo u besmislenu situaciju u kojoj oni koji rade na "demokratizaciji društva i jačanju vladavine prava u zemlji" koriste antidemokratska i antiustavna sredstva u fiktivnoj borbi za pravdu, istinu i pomirenje u BiH. Njihovo najjače oružje su montirani sudski (politički) procesi protiv svih onih koji se usude da misle drugačije od njih.

Može li se pravno-političkim nasiljem uvoditi demokratija? Šta je demokratija u BiH? Je li to možda proizvoljno tumačenje međunarodnog prava i elementarnih konvencija o ljudskim pravima i slobodama, kako to u ovoj nesrećnoj zemlji rade raznorazni međunarodni upravitelji svaki put kada žele da stvore nekakav kvazipravni okvir za njihovu samovolju i diktaturu.

Tako su sebi pojedini predstavnici međunarodne zajednice, proizvoljnim tumačenjem aneksa Dejtonskog sporazuma, dali status srednjovjekovnog inkvizitora, koji može sve da poništi, nametne, ukloni i pogazi, ne poštujući ni zakone ni ustave ove zemlje, pa čak, nerijetko, ni odluke i zakone koje su i sami donijeli.

Upravo oni svaki stav, odluku i mišljenje (slučajno je riječ o stavovima zvaničnika Srpske), koji nisu po njihovoj volji, mogu da proglase antidejtonskim i zaprijete najoštrijim sankcijama.

Istina je ono što oni kažu. To je aksiom. Niko nema pravo ni na pomisao da analizira njihove odluke, a posebno ne da ih pokuša osporiti.

Zato su ohrabrujući signali iz Vašingtona i Brisela da je međunarodno tutorstvo prepreka evropskom putu BiH i da mora biti što prije okončano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana