Pravnica Kreso

Željka Dobrić
Pravnica Kreso

BiH je zemlja apsurda, pravne nesigurnosti, dubokih podjela i selektivnih istina, što dokazuju i istupi prvih ljudi u institucijama BiH.

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso u petak je tendenciozno izjavila da je cijeli region talac Tužilaštva za ratne zločine Srbije i stavila se u odbranu osumnjičenih za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici Ejupa Ganića i Jovana Divjaka. Još gore, izjednačila ih je sa svim drugim građanima govoreći da ni oni ne smiju da putuju, jer će ih zbog Srbije tamo negdje uhapsiti.

Politička retorika Meddžide Kreso, njeno selektivno iznošenje činjenica i političkih ocjena bi je, da smo u normalnoj, demokratskoj državi, koštale mjesta predsjednika suda. Problem nastaje i kada sagledamo njenu stručnost za obavljanje te bitne funkcije.

Meddžida Kreso optužuje Tužilaštvo za ratne zločine Srbije za destabilizaciju regiona zbog toga što je tražila izručenje Ganića i Divjaka optuženih za ratne zločine, a prećutala činjenicu da njen prvi saradnik - Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv istih tih osoba, za iste te zločine.

Da je Meddžidi Kreso, zaista, stalo da od BiH napravi pravnu državu, izvrnula bi i Sarajevo i London dok ne nađe gdje je i ko je zagubio zahtjev za izručenje Ejupa Ganića BiH. Da vjeruje u njegovu nevinost, i sama bi se potrudila da dođe pred njene sudije u Sarajevu, da se ta njegova nevinost i zapečati sudskom presudom, pa da živi kao slobodan čovjek.

Meddžida u svojim istupima ne iznosi nijednu činjenicu koja bi ubijedila bilo koga da Sud BiH nije politički sud. Umjesto toga, Kreso iznosi političke ocjene i priziva međunarodnu zajednicu da zaštiti Sud BiH.

Da li Meddžida Kreso misli da se može sakriti šta se radi u BiH i da može da zabrani javnosti da kritikuje rad Suda? Za početak, u Londonu, a sve su prilike i u Beču, vidjeće kako ona vidi pravosuđe u svojoj zemlji koja već godinu ne pita gdje joj je zahtjev za izručenje čovjeka optužnog za zločine.

Apsurdi u BiH očigledno će ići do granica prihvatljivih samo Meddžidi Kreso i njoj sličnima, a tako će nam biti dok međunarodna zajednica bude štitila samo prodane pojedince i dok tim istima bude bitniji njihov džep i blagostanje nego sav narod u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana