Pravna odluka

Vedrana Kulaga Simić

Posebni ljudi i značajni datumi oduvijek imaju posebno mjesto u kalendaru. I ti dani su, sami po sebi, posebni i značajni. Takav je bio i ovaj, Vidovdan.

Pretresno vijeće Haškog tribunala donijelo je juče oslobađajuću presudu po prvoj tački optužnice protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koja ga je teretila za genocid u sedam opštinama tokom 1992. godine.

Ovim je skinuta višegodišnja “genocidna” etiketa sa srpskog naroda u sedam opština i omogućen novi, i ujedno ispravni, pogled u budućnost.

Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik sada ponovo mogu da “dišu”, jer je zvanično, sudski, još jednom potvrđeno da u njima nije bilo nikakvog genocida.

Oslobađajućom presudom je potvrđeno ono što, između ostalih, predstavnici Republike Srpske, ali i obični građani dugo pokušavaju da dokažu. Neće oni ništa nego samo istinu koja je potrebna svim narodima na ovom prostoru. Istinu koju istorija neće opisati “genocidnom”.

Tribunal je ovom odlukom napravio važan korak ka utvrđivanju činjeničnog stanja i donio jedini ispravan, pravno utemeljen sud: da dokaza o genocidu nema. Osim propagande, koja je odlukom suda pretrpjela težak udarac.

Oni koji su se godinama kleli u “objektivnost” ovog suda, sada ga napadaju. Ne odgovara im kada se urušava dugo godina građena kula od laži i obmana.

Predugo se slušala jedna istina, predugo se sudilo propagandom, a ne sudskim činjenicama i dokazima. Predugo su samo jedni bili zločinci i kada bili nisu, a drugi nisu bili žrtve ni kada su bili. Previše je to genocida i za Drugi svjetski rat i za holokaust.

Naravno da se zločini ne mogu poricati i to su i RS i Srbija i srpski narod davno shvatili i prihvatili. Na druge je došao red da se nauče. Da priznaju zločine počinjene u njihove ime i počnu pažljivije da postupaju sa tako teškim djelom kao što je “genocid”, jer su i tako užasan zločin njegovom zloupotrebom u propagandne svrhe pokušavali da degradiraju i izližu.

Repovi ratnih dešavanja još uvijek su dugački, ali jasna je crta između ubistva, zločina ili genocida. Samo pravda, pravo i pravičnost moći će da sastave pravi mozaik slagalice zvane “istina o ratu u BiH”. Ako se to ikada desi. Ovo je nada da se ipak stvari kreću u tom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana