Pravično rasipanje

Svjetlana Šurlan

Novac poreskih obveznika u institucijama na nivou BiH se rasipa. To je činjenica potvrđena bezbroj puta kroz mnogobrojne analize, ali i izvještaje Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Iz godine u godinu se ponavlja priča o isplatama spornih dnevnica, troškova za egzotična putovanja, za korišćenje službenih automobila, telefona, za iće i piće zaposlenih u zajedničkim institucijama... Iz godine u godinu troškovi institucija BiH rastu, a efikasniji rad izostaje.

Tako je i sa pravosudnim institucijama BiH koje su za pola godine potrošile čak 24,5 miliona maraka budžetskog novca.

Svega četiri ustanove, Visoki sudski i tužilački savjet, Sud, Tužilaštvo i Ustavni sud na nivou BiH, ove godine spiskale su dva miliona maraka više nego za isti period prošle godine.

Ovo je svakako dokaz da u institucijama BiH ne postoji namjera da se štedi iako se ta priča promoviše oduvijek.

Od 24 miliona maraka, skoro sve, i to oko 20 miliona maraka potrošeno je, ni manje ni više, na tekuće troškove. Tako su pravosudne institucije skoro cjelokupan budžet potrošile na plate, različite naknade, putne troškove, telefon, struju, nabavku materijala i održavanje. 

Preostali novac, oko četiri miliona maraka, uložen je u kapitalne projekte.

Koliko je rađeno na procesuiranju predmeta ratnih zločina, ali i predmeta kriminala i korupcije, najbolje pokazuje očigledno nezadovoljstvo javnosti, a koje ne jenjava godinama.

Zahtjevi za privođenje pravdi odgovornih za mnogobrojne zločine ne prestaju da pristižu, ali efekti rada pravosudnih institucija su minorni.

To potvrđuju i presude Evropskog suda za ljudska prava kojima su mnogobrojne presude Suda BiH oborene jer se pogrešno sudilo i presuđivalo.

Odgovornost za to niko nije snosio, kao što odgovornost niko ne snosi ni za milione bez opravdanja potrošenih para budžetskih obveznika.

Jedino postojanje jasnog sistema odgovornosti za (ne)učinjeno može dovesti do postojanja pravde i vraćanja povjerenja javnosti u pravosudni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana